„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Borok a Természetgyógyászatban III.r - Hartmann Ferenc írásai


A Vinoterápia alapfogalmai és a Tokaji bor titka


 
Borok a természetgyógyászatban III.rész
 
Sorozatunk harmadik részében a Vinoterápia fogalmával ismerkedünk meg.
 
A különböző gyógyborok alkalmazása, illetve a borral történő gyógyítás neve a Vinoterápia. Mára már gyakorlatilag teljesen kiszorult mind az orvosi gyakorlatból, mind a fitoterápiából annak ellenére, hogy a borok gyógyító hatásait számos, ma is helytálló, tudományos igényű megfigyelés és vizsgálat támasztja alá! A mai természetgyógyászok egy része a borban, csak az alkoholt látja, miközben elfelejti az alábbi tényeket:
 
       Számos növényi hatóanyag vízben gyakorlatilag oldhatatlan, míg borban jól oldható.
    A borral készült növényi kivonatokban több olyan hatóanyag is előfordulhat, amely egyébként a vízzel készült gyógyteákban nincs.
    A bor önmagában is jelentős élettani hatással bír.
 
Ezért bátran állítható, hogy a gyógyászati céllal rendelt és szakszerűen fogyasztott bor hatását tekintve „gyógyszer”. Ennek felismerése keleten már az Ókorban megtörtént. Akkoriban felhasználták például a mentát, a kálmosgyökeret, a kassziát, a fahéjat, a tárnicsgyökeret és az izsópfüvet, stb. mint adaléknövényt. Ezen kívül készítettek répabort, retekbort, spárgabort, zellerbort és petrezselyembort is a betegnek. A felsorolásból látszik, hogy a korabeli orvosok összeállításában a gyógyfüvek és fűszernövények, illetve konyhakerti ún.  kultúrnövények adják a derékhadát az adalékoknak.
A római Plinius például „Historia Naturalis” című művében több mint hatvanféle ilyen gyógybort írt le.
 
Hazánkban is igen népszerűek voltak az isteni italból készült gyógyhatású szerek. A bor gyógyszerként történő alkalmazása az egész középkorban, sőt később a XVI.-XVIII. században is fontos szerepet játszott. Különösen híressé vált ebben a tekintetben a tokaji bor. A legalább két puttonyos tokaji aszúbor, Vinum Tokajense néven, már a Magyar Gyógyszerkönyv III. kiadásában is hivatalos volt. A Tokaji Aszú máig igen népszerű, a neve is védett. Sokan ajándékozzák szeretteiknek és ha egy jó bort kell említeni társaságban, gyakran nevezik meg. Érdekes viszont, hogy milyen kevesen tudják a fogyasztók közül az aszúkészítés titkát. Most ebbe a tudományba avatjuk be az olvasót:
 
 
A Tokaji Aszú
 
Kedvező időben a szőlő túlérik és betöpped, megtelepszik rajta egy gomba, ami aszúsodást idéz elő. Az ilyen szőlőszemeket kiválogatják, tésztaszerű pépet hoznak létre belőle és bort vagy mustot öntenek rá. A puttonyszám attól függ, hogy mennyi puttony (egy puttony tartalma 20-22 kg) aszútésztára öntenek egy gönci hordó (136-140 l.) bort, alkalmanként mustot. Manapság már az aszútésztát kilogrammban, a mustot vagy a bort, amit ráöntenek, hektóliterben mérik. Az aszút forgalomba hozatal előtt legalább 3 évig hegyaljai pincében fahordóban érlelik. Az első aszút a hagyomány szerint Laczkó Máté udvari pap készítette 1650 körül.
(Forrás: Borok Könyve)
 
 
 
 
 
Ha valaki résztvett már egy hegyaljai borkóstolón, több érdekességgel is találkozhatott. Ezek közül válogatunk:
 
'          Tokaji szamorodni: „Úgy ahogy termett” ezt jelenti a lengyel eredetű szamorodni szó. Tehát nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, hanem együtt dolgozzák fel az egész szőlőt. Zúzzák, bogyózzák, áztatják és sajtolják. A must cukortartalmától függően készítenek édes vagy száraz szomorodnit. Az édes legalább 10 gramm cukrot tartalmaz literenként. Legalább 2 évig kell fahordóban érlelni.
    Fordítás: Az aszú és a szomorodni kisajtolt törkölyére (a zúzott szemek sajtolása után visszamaradt szilárd részek összessége) tokaji bort vagy mustot öntenek rá, amelyet 6-8 órás áztatás után újra kisajtolnak. Az így készült bort nevezik fordítás-nak.
     Máslás: Az aszú vagy a szomorodni seprűjére (azon üledék elnevezése, amely a must erjedése után a hordó aljára leülepszik) felöntött borból készül.
 
A fordítást és a máslást nem hozzák forgalomba, hanem más tokaji borokhoz használják házasításként.
A Tokaji aszúbort „gyógyszerként” elsődlegesen legyengült személyeknek javasolták, testi és lelki erősítésként. Ajánlották menstruációs görcsökre, étvágytalanságra, gyomor „gyöngüségre” stb.
A vinoterápia természetesen nem korlátozódott csak a Tokaji bor gyógyhatására. Következő részben ezzel a témával jelentkezünk.
                                                              Hartmann Ferenc
 
Melléklet: Hazánkban termesztett szőlőfajták borainak vázlatos ismertetése.
 
A fehér szőlők boraiból a harmadik bemutatkozó:

Ezerjó
 
Friss savhangsúlyos, picit egysíkú bor. Zöldesfehér színű, száraz, kissé fanyar. Nem gazdag illatokban. Markáns savak jellemzik. Mór környékén a legszebb, ott jól érlelhető.
 
(Forrás: Borkalauz)