„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

A Speciális mell és has masszázs - Általános

A speciális mell- és has masszázs

 

 

Ma már a masszázsterápiák széles skáláját találjuk wellness centrumokban, népszerű fürdőhelyeken. Ezek mellett ajánlják szolgáltatásukat a masszázs specialisták. A paletta annyira színes, hogy már nem is lehet követni. A tradicionális keleti rendszerek mellett, amelyek fő irányzatai az indiai, kínai, és thai masszázs, jelen van a svéd masszázsból kialakult nyugati erősségnek tekinthető orvosi gyógymasszázs, és különböző variációi is. Ezek mellett divatos a mauri, és a lumi-lumi masszázs, és sorolhatnánk hányféle irányzat. A legtöbb forma, bár tanítja az első alakos kezeléseket, szívesen kihagyja azt. A terapeuták döntő többsége főként a test hátsó felére koncentrál, szinte elkerülve a testünk első felét, amely a terápia szempontjából teljesen egyenértékű. Ennek lehet rosszul értelmezett szégyenérzet az oka, mind a páciens, mind a masszőr szempontjából. Ennek a gyakorlatnak megfordítására most egy speciális kombinációban kidolgozott nagyon hatékony mell- és hasmasszázst mutatunk be.

 

A titokzatos testrész

 

A női kebel az a testrész, amely egyaránt izgatja a hölgyek, és az urak fantáziáját, szinte minden korosztálynál. Serdülőkorban az is gond, ha kicsi, és az is ha túlságosan fejlett. Felnőttkorban nézzen ki szépen, és probléma, ha megereszkedett.

 Az európai ember ideális fizikai életkora 25-28 év, ez a szakasz, amikor a test legjobb állapotban van. Ekkor már a biológia szabályai szerint minden növekedési folyamat befejeződött. Ezért tényként kezelhetjük, hogy az európai emberfajta esetében a hölgyek melle a húszas éveikben a legkerekebb. Ehhez a becses szervhez rengeteg félreértés és hiedelem társul. Ennek sokszor kulturális hagyományai voltak, pl.

 

Ø     Régen a kebel egyetlen funkciójának a gyermektáplálást vélték, és úgy gondolták, hogy a dús kebel a gazdag gyermekvacsora alapja.

Ø     Azokról a nőkről, akiknek kis mellük volt azt hitték, hogy nem lesznek képesek megfelelően szoptatni a csecsemőt.

 

Azonban a tudományos tények mást mutatnak. A kisebb kebellel rendelkező hölgyek gyakran jobban tudnak „élelmet adni”, mint hatalmas mellű társaik. Ez azért van így, mert a mell nagyobb részét adó zsíros kötőszövetnek semmi köze nincs a tejtermeléshez, és a mell félgömb formája nem az utódgondozás miatt alakult ki. Vajon akkor miért?

 

Ø     Tudományos kutatások alátámasztották, hogy az emberi faj esetében, a far mellett a kebel az, ami sugározza az ősi szexuális jelzést. A kapcsolatot először a látvány teremti meg.

Ø     Ha a vizuális inger jól működik kedvező esetben viszonylag nagy távolságból is lehetővé, teszi (főleg a férfiak számára) a női jelleg felismerését. Ezt a tényt a hölgyek igyekeznek is kihasználni, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Ø      Ennek két fő formája a divatos. A szándékosan bújtatott, teljesen eltakart mell, mely meghozza a kíváncsiságot, és az ellenpólus, amely erőteljesebb gondolatokat kelt. 

 

Válassza valaki az egyik, vagy a másik formáját annak, hogy felhívja magára kebleivel figyelmet, hazánkban a hölgyek igen kevés figyelmet fordítanak eme becses testrészük biológiai karbantartására.

 

 

 

Hazánkban alig használják ki a speciális kebelmasszázs kiváló hatásait

 

A masszázstörténelmi leírások azonban bizonyítják, hogy nem volt ez mindig így. A kebel fizikai karbantartása ugyan olyan fontos, mint bármely más testrészé. Az indiai olajos masszázs egyenlő arányban kezeli a melleket, mint a far tájékot. A kínai masszázs különböző fajtáinál is kiemelt szerepet kap ez a terület a hölgyek kezelése esetén. A törzsi társadalmakban is fontos szerep jutott a mell karbantartásának, mert cumisüveg híján a keblet tökéletes állapotban kellett tartani a csecsemők számára. Ezért nagyon ritka volt a mell csonkítása, a mellbimbó átfúrása. Ezeken a területeken a sokszor a varázsló (orvos) feladata volt a formában tartás. A mellmasszázsnak sok kedvező hatása van. Most ezek közül válogatunk:

Ø     A viszonylag rendszeresen (hetente, kéthetente) elvégzett szakszerű kezelés lassítja a mell megereszkedését. Erősíti az izomzatát, segíti az alak megtartását.

Ø     Kiválóan alkalmazható a helyi keringés javításához, és ezzel csökkenti az esetleges ciszták kialakulásának veszélyét. A kisebb mellű hölgyek esetében, max. 30 éves korig mellnövesztő hatású lehet.

Ø     A masszázs kedvező hatást gyakorol  a hormonháztartásra, és áttételesen az egész szervezetre. A helyesen végzett masszázs alatt olyan biológiai folyamatok játszódnak le szervezetben, amelyek pozitívan hatnak a közérzetre is.

Ø     Pszichológiai tesztek kimutatták, hogy jótékonyan befolyásolja lelki állapotot, önbizalmat ad.

Ezt a fajta masszázst általában nem elkülönülten, hanem a has kezelésével együtt végzik, így növelve a komfortérzetet.

 

 

A has.

 

A has, illetve a hasfal szerepe, kevésbé illusztris, mint a mellé. Fő funkciója, hogy védi azokat a szerveket, amelyek alatta találhatóak. A felső, és középső részen az emésztőrendszer részeit. Alsó szakaszon a nemi szervrendszer, és a vizeletkiválasztó rendszer egyes részeit. Természetesen a feszes has, és a dús kebel mindig szép látvány, ahogyan szép látvány a várandós kismama kerek pocija is.

Az idő múlásával a hasfal izmai ellazulnak, és a poci megereszkedik. Ennek több oka is lehet. Ilyen többek között az üllő munka, és a renyhe bélszakasz miatti rossz emésztés is. A masszázsnak kiváló hatása van ezen a területen is.

 

Ø     A precízen végzett kezelés javítja a bélszakasz állapotát. Nagyban hozzájárul, hogy a salakanyagok kiürüljenek a szervezetből.

Ø     Aktiválja a helyi keringést, és evvel együtt csökkenhetnek a ma „divatos” görcsös gyomor tünetei.

Ø     A hasizomra is jótékony hatása van. Edzett személyeknél lazítja a nem kívánt feszüléseket, de nem csökkenti a látható feszességet! Kevésbé edzettek esetében „megdolgoztatja” a hasizmot.

 

Már a fent leírtak is elegendőek lennének ahhoz, hogy a módszer visszanyerje teljes létjogosultságát mint önálló terápia, de mégsem ez teszi különlegessé ezt a masszázskombinációt.

 

 

A kivitelezés

 

A kombinált mell-, és hasmasszázs kivitelezése, tapasztalatot, és felkészültséget igényel. Úgy is mondhatnánk, hogy nem a kezdő masszázsterapeutáknak való. Az alábbiakban ismertetem az egyszerűbb részeket az általános masszázssorrendből, és a kivitelezés néhány szabályát, mégsem bíztatnék senkit, hogy tanfolyam elvégzése nélkül ezt a formát alkalmazza. Ennek egyszerű okai vannak.

 

Ø     Az első alakos masszázsnál sokkal többször, és könnyebben, találunk extra érzékeny helyeket, mint a háton. Ezeket a területeket a kezelést végzőnek szinte gyorsabban kellene megérezni, mint a kezelt személynek.

Ø     Az alsó hasi terület kiemelten érzékeny is lehet a hölgyeknél. Ez személyre szabott terápiás ingert követel meg.

Ø     A keblek területe szintén nagyon fontos és érzékeny rész. Néhány páciensnél a menstruációs időszakban nem is kezelhető.

Ø     A terápiát végzőnek nem egy kötött sorrendet, hanem egy dinamikus rendszert kell követnie. Ez azt jelenti, hogy minden rezdülését követi a páciensnek, és képes azonnal fogást ill. fogáserősséget változtatni.

Ø     A helyesen végzett masszázs alkalmazkodik a páciens pillanatnyi állapotához, és szinte együtt rezdül a kezelt személy energiaáramlásával.

 

Alapszabályok:

 

Ø     Ez a fajta kezelés, odafigyelést és diszkrét hozzáállást igényel. Nincs különbség fiatal, és korosabb páciens esetében. Az idősebbeken is kiválóan alkalmazható, csak a fogások dinamikájában van eltérés.

Ø     Fokozottan érvényes az a szabály, hogy a terapeuta szinte „észrevétlen”. Nem kezdeményezi a beszélgetést, csak része a masszázsnak. Abszolút nem helyénvaló, ha önmagát próbálja előtérbe helyezni.

Ø     Lényeges, hogy a nyugalmat megteremtse. Ne zavarja semmi a kezelést, maximum halk zenét használjon a terápia ideje alatt.

Ø     Mindig el kell fogadni a páciens visszajelzését, nem szabad felülbírálni azt. Itt az a sajnos sok helyen tapasztalható bevett módszer, hogy a „második kezelés már jobb lesz” nem működik!

 

Részletek a sorrendből

 

A közreadott kezelési sorrend, csak irányadó lehet, bár a kezdete, és a vége „kötelező”

 

Ø     A kezelést mindig a hason kezdjük. Melegített kézzel a köldöktől kiindulva, egyre táguló folyamatos köröket írunk le. A táguló spirál végpontja után újra kezdve két-három alkalommal megismételjük a mozdulatsort.

Ø     Ezután a belek anatómiai irányát követve, úgynevezett lépegető masszázst alkalmazunk a vastagbél teljes területén. A körkörös masszázst, és a lépegetést lehet váltogatni.

Ø     Szinte észrevétlenül siklik fel a mozdulat a mellek területére. Itt a két kéz egymást követve dolgozik. Az egyik keblet kiválasztva, annak alapjánál haladva „körbejárja” a kéz a területet. Két-három kör után folyamatos mozdulattal áttér a másik kebelre. Itt is elvégzi a munkát. Mindkét esetben a körmasszázs iránya kívülről befelé (a szegycsont felé) irányul

Ø     Ezután a szegycsont vonalát követve, egy mozdulatsor erejéig a has tájék következik, majd vissza a mell szakaszra.

Ø     Itt a kebel kezelésének egy dinamikusabb formája következik. Szűkülő körkörös fogás a mellbimbó felé, majd nyirok úti kiegyenlítés a hónalj irányában. Mindkét kebel területén elvégezve.

Ø     Újabb hasi váltás következik, majd a kezek összehangolt munkája az egész első alakos területen.

 

Ahogyan kihangsúlyoztuk, a kezelő folyamatosan alkalmazkodva a pácienshez végzi a munkát. A helyesen végzett kezelésnek a hatásait összefoglaltuk, itt csak pár plusz információt adunk.

A kezelés sok olyan területet alkalmaz, amelyet a Hagyományos Kínai Orvoslás is felhasznál. Ezek terápiába illesztett kezelése jelentős pozitív hatásokkal jár. Néhány példa:

 

Ø     A második bordaközben található a tüdő „vészjelző” (mu)  pontja a kulcscsont közepe magasságában.

Ø     A szegycsont közepén található terület vezérli a szív érzelmi alapú problémáit.

Ø     A mellbimbó magasságában, a keblek alatt található a máj, és az epe kiemelt „mu” pontja.

Ø     A szegycsont alatt a szegycsont, és a köldök vonalában kezelhetjük a szív, és a gyomor speciális pontját. A köldök két oldalán a belekre tudunk hatni,  a köldök, és a szeméremcsont csúcsa közötti szakaszon az alapenergiánkat lehet növelni stb.

 

Amint a leírásból látszik, ez egy olyan masszázs, amely kiválóan képes pozitív hatást gyakorolni a szervezetre szakértő személy által végezve. Az urakról itt most elnézést kérünk, hiszen a hölgyekről szólt ez a cikk. Ennek az oka, hogy élettani sajátosságokat figyelembe véve az urak kevésbé sérülékenyek, mint a hölgyek. A kezelés számukra is hasonló előnyökkel jár, viszont nem igényel a szakmai tudáson kívül plusz elővigyázatosságot.

 

Gyakorló gyógyászként bátran állítom, hogy ennek a kezelési formának a választása nagyon előnyös a páciensek számára. Remélem sokan kedvet kapnak hozzá.

 

 

Hartmann Ferenc.