„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Kineziológia a stresszoldás eszköze - Általános

KIneziológia a stresszoldás eszköze.

A kineziológia

 

Nehezen kezeli a feszült helyzeteket? Problémái megoldhatatlannak tűnnek? Alvás helyett gondjain rágódik és megoldásokon töri a fejét? Gyermeke beilleszkedési vagy tanulási nehézségekkel küzd?

Akkor keressen fel kineziológust!

 

Kicsodát?..... Teszik fel a kérdést sokan. Ebben a rövid ismertetőben bemutatjuk a rendelőnkben is hatékonyan alkalmazott technikát, a kineziológiát.

Miből áll ez a tevékenység? Egyszerűen fogalmazva, a kezelés egy stresszoldó módszer. A technika kifejlesztésén Amerikában csontkovácsok, gyógytornászok kezdtek dolgozni és legelső célkitűzésük a test izmainak teljes egyensúlyba hozása volt. Rájöttek, hogy egy adott problémánál nem elég, ha csak azt az oldalt kezelik, ahol a tünet jelentkezett, minden esetben a problémás oldal ellenpárját is kezelni kell, így tartható fenn tartós terápiás hatás.

Később mélyebben kezdték vizsgálni az agy és az izmok kapcsolatát. Az már régen ismert, hogy az izmok mozgatásához az agy „parancsára” van szükség. Teljesen új információ az volt, hogy az izmok vizsgálatával fontos információkat szerezhetünk a páciens tudatalattijához kapcsolható folyamatokról is. Ezek olyan emlékképek, amelyek akár gyermekkortól kezdve egymásra rakódva raktározódnak bennünk. Egy részükhöz pozitív, másik részükhöz negatív érzelmek tartoznak. A negatív érzelmek jellemzően feszültséget hoznak létre az izmokban, ennek értelmezése a szakember feladata. A kineziológia vizsgálati módszere az un. Izomtesztelés. A páciens izomválaszaiból képet kapunk arról, hogy mi jelent, vagy nem jelent stresszt az illető számára. A kapott információk birtokában kezdődhet a rejtélyesen hangzó „OLDÁS”, aminek racionális, tapasztalatokra támaszkodó alapja van.

A tudomány mai állása szerint, az izom szakszerű mozgatásával majdnem minden esetben javítható az a lelkileg görcsös állapot, amelyet a negatív emlékkép okoz. Leegyszerűsítve: megfelelő mozgásokkal az agyi tevékenység  optimális irányban fokozható, amely a pszichére és a testre pozitív hatást gyakorol.

 Az évtizedek alatt a kineziológiának többfajta  irányzata alakult ki, és mindnek megvan a maga specialitása, de az izomteszt használata minden stílusban alapvető.  Segítségével gyűjtik be azokat a fontos érzelmi válaszokat a kezelt személytől, amiken oldáskor alakítani kell.

Az „alakításokat” úgynevezett korrekciók elvégzésével érjük el, melyek sokrétűek, pl. lehetnek tornagyakorlatok, megerősítő mondatok, pozitív képek vizualizálása, szerepjáték, stb. A tudományosan megtervezett gyakorlatok hatására a korábban felhozott negatív emlék semlegessé, így már kezelhetővé válik. Minél több ilyen érzelmi blokkot semlegesítünk, annál kiegyensúlyozottabbá lesz a páciens.

 

A kineziológia különféle ágai közül az egyik legkiválóbb a Brain Gym technika. Ez a két szó azt jelenti, hogy „agytorna”. Ez a név tökéletesen mutatja, hogy hogyan működik. A tesztelés után végzett tornagyakorlatokhoz hasonló mozgások elvégzésével összehangoljuk a két agyféltekét. Ennek hatására az agy „megtanulja” miként lehet „összekapcsolt” állapotban maradni és megfelelően működni.

 

A Brain Gym egszerűen és gyorsan tanulható technika. Ajánlható mindenkinek, aki gyermekekkel foglalkozik.  Szülőknek, tanároknak, óvoda pedagógusoknak kiemelten fontos, mert ezzel a tudással a kezükben sokkal sikeresebbek és eredményesebbek lesznek önmaguk és a gyermekek lelki egyensúlyban tartásában. Amennyiben megtanítják gyermekeiknek, diákjaiknak azokat az egyszerű mozdulatokat, stresszoldó technikákat amiket a Brain Gym ismertet, az addig „problémás” gyermekek iskolai teljesítménye, társaságba illeszkedése szemmel láthatóan javulni fog. Napjainkban minden családban jó lenne egy „házi kineziológus” aki gyors segítséget nyújthat a napjainkban folyamatosan jelen lévő stressz miatt feszült gyermekeknek, felnőtteknek.

Amennyiben felkeltette érdeklődését a módszer szeretettel várjuk hamarosan induló tanfolyamunkon. Információt a képzésről a tanfolyamok menüpont alatt talál az olvasó.

   

                                                        Papp Erika

                                                       kineziológus