„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

A rák legyőzése - Hartmann Ferenc írásai

Daganatos megbetegedésben szenvedők természetgyógyászati terápiái a tapasztalt szakember szerint. Professzionális összefoglaló a hatalmas és sok csapdát rejtő túlkínálati piacról. Vajon mely táplálék-kiegészítő segít? Mit érdemes kipróbálni és mit nem? Mit oszthatunk meg orvosunkkal? Meddig kezelhető egy daganat pszichoszomatikusan? A rák mindig a halál árnyékát veti. Nézzünk szembe vele!
Minden betegség jelentősen rontja az ember testi, lelki, komfortját és beszűkíti a pénzügyi lehetőségeit. Ez fokozottan igaz a krónikus betegségben szenvedőkre. A rákos betegek csoportja a legsúlyosabban érintettek közé tartozik. Ennek a betegségnek sok formája létezik, de mindegyik kezelése azonos alapelveken történik.

 


Mi a rák?

A rák, mint betegség kialakulása, nagyon leegyszerűsítve nem más, mint egyes szervrendszereken belül található sejtek, sejtcsoportok, egyszerre csak "megőrülnek" és önpusztító módon kezdenek viselkedni, kóros módon megszaporodnak vagy átalakulnak és tumorokat, daganatokat képeznek egy - vagy rossz esetben több szerven vagy szervrendszeren - belül.

A rák legyőzése:

Az akadémikus orvoslás legtöbbször három módszerrel kezdi a gyógyítást:
- Amennyiben lehetséges és szükséges, a daganatot  műtéti úton eltávolítják.
- Úgynevezett kemoterápiát alkalmaznak.
- Sugárterápiát alkalmaznak.

Ezen kívül a páciensek részére még általános tanácsadást is tartanak a napi életre vonatkozóan. Sokan úgy élik meg, hogy csak a testükkel foglalkoznak és a lelki történéseikkel nem. Ez hatalmas terhet ró a betegekre. A betegek jelentős része próbál egyéb módon is az egészségén javítani. Ezek a módszerek különbözőek.
Minden egyéni megoldás lehet jó!

Van, aki mindent elolvas a témáról és felveszi a kapcsolatot "sorstársaival". Ez sokaknak tényleg a gyógyulásban segít, de néhányan egyszerűen csak megtanulnak "úgy viselkedni, ahogy a rákosok szoktak" és ezzel inkább ártanak maguknak. Van, aki természetgyógyászhoz fordul, a szerencsés segítőt talál, a kevésbé szerencsés körültekintő szipolyozókat. Van, aki vallási rendszerekben, a hit segítségben bízik, közülük is sokan meggyógyulnak. Teljesen természetes, hogy a beteg emberek nagy többsége mindent megpróbál, de nem lehet elhallgatni, hogy sokan kuruzslók, önjelölt mágusok, saját árujukkal kereskedő álgyógyítók kezébe kerülnek.

A klasszikus természetgyógyászat lehetőségei:
Most röviden szeretném bemutatni a klasszikus természetgyógyászat lehetőségeit, amelyek a beteg életkörülményeinek javítására szolgálnak. Ezt a modellt használja rendelőnk is már 15 éve a daganatos megbetegedésben szenvedők esetén.
A terápia két fő részből áll:
- Általános tanácsok a mozgás, a táplálkozás, a táplálék-kiegészítő szerek fogyasztása területéről.
- Fizikai és lelki terápiák, célirányos gyógymasszázsok, kineziológia stb.
Az első lépés mindig a beteg meghallgatása, orvosi dokumentációjának áttekintése, hiszen ezek nélkül senki nem lehet tisztában a pillanatnyi helyzettel. Ezután következik az ún. természetgyógyászati állapotfelmérés, amely több részből áll és plusz információkkal szolgál a beteg állapotáról. A kapott eredmények összegzése után indul a tényleges tanácsadás és a terápia.

 

Táplálkozás – Csak semmi szélsőségesség!

A betegség típusától függetlenül nagyon fontos a helyes táplálkozás. Hogy mi a helyes, erről megoszlanak a vélemények. Különböző iskolák különböző módszereket tartanak üdvözítőnek. Mindegyikben lehet igazság, de fontos kijelenteni, hogy a szélsőségek nem vezetnek eredményre, sőt károsak. Néhány rendszer a teljesen nyers táplálkozást helyesli, míg mások a vegetáriánus táplálkozásnak az enyhébb vonalát támogatják. Melyik a helyes? A helyes az arany középút. A páciensek részére személyre szabottan, figyelembe véve az eddigi táplálkozási szokásait, állati fehérjében csökkentett, mérsékelt vegyes táplálkozás javasolt. Ezt jól felszívódó formában, vagyis főtt, párolt állapotban kell elfogyasztani. Természetesen a gyümölcsök és bizonyos zöldségfélék fogyasztása nyersen történik. Az étrendnek táplálónak és energetikailag kiegyenlítettnek kell lennie, vagyis nem helyes a koplalás és a teljesen nyers koszt még akkor sem, ha bizonyos ritka esetekben hallottunk már eredményekről. Mindig figyelembe kell venni a pillanatnyi állapotot. Ehhez fontos a szakember felkészültsége.

Táplálék-kiegészítő szerek – ne üljünk fel minden ígéretnek!

Hatalmas területről beszélünk. Hatékony és kevésbé hatékony szerek tömege áll rendelkezésre, nem beszélve a daganatos betegekre épülő „marketing” iparról, ahol semmi sem elég drága. A betegek egymásnak adják a tippeket: Hallottad már? Próbáld ki Te is! Ezek a dolgok nem vezetnek mindig eredményre. A cikk keretein belül semmit sem reklámozunk és semmit sem szapulunk, de van pár általános dolog, amit érdemes összefoglalni:

- A beteg embernek szüksége van fokozott vitamin, ásványi anyag és nyomelem bevitelre.
- Szintén szüksége lehet fokozottan, az  ún. antioxidánsokra.
- Esetleg tényleg hatékonynak bizonyul többféle gyógytea, növényi olaj, és egyéb hasznos dolog, de legokosabb az aktuális MLM trendek helyett az évek óta jól bizonyító szerekről megkérdezni a természetgyógyászt.

Akkor melyiket szedjem?
Nehéz eldönteni! Mindig kételkedjünk, ha az ajánlott szer a "kizárólag üdvözítő" és nagyon drága. Szintén figyelemre méltó a "csak nálam kapható" kijelentés. Ha kételkedünk a termékben, akkor mielőtt vásárolunk, kérdezzünk meg akár több "független" szakembert és érdeklődhetünk a hasonló betegségben szenvedő társainknál is. A legtöbb esetben tudunk javasolni a páciensek számára megfelelő, viszonylag mérsékelt áron kapható szert. Fontos dolog, hogy a beteg tájékoztassa a kezelőorvosát arról, hogy mit szed. Ezt sokan nem vállalják fel, mert félnek az orvos reakcióitól. A tapasztalatok ezen a területen vegyesek, de többnyire pozitívak. A legtöbb orvos elmondja, hogy szerinte a szedett termék nem lesz hatékony, de a döntést a betegre bízza. Mások kimondottan javasolnak bizonyos készítményeket. És csak a kisebb százalék utasít el mindent "saját magán kívül". Utóbbi esetben érdemes orvosváltáson gondolkodni
.

Reflexológia – nyomás, meggyógyulni!

Az ismert természetgyógyászati módszerek közül a fizikai terápiák sorába tartozik. Általában két részből áll:
- A szakember által a rendelőben végzett speciális kezelésből.
- A páciens által betanult otthon végzett kiegészítő kezelésből.
A tapasztalat szerint jól segíti a szervezet küzdelmét a betegséggel szemben. Aktiválja a meglévő tartalékokat, támogatja a keringést, energetikai szempontból harmonizál, feltölt. Egyszerű, de hatékony kiegészítő terápia. Nagy szerepe van a hatékonyság elérésében a jó szakembernek. A reflexológia nem egyenlő a talpmasszázzsal, annál sokkal több. Zónapontok nem csak a talpon lehetnek! A helyes zónaválasztás, a megfelelő masszázserő nagyon fontos. A talp mellett a terapeuta kezelheti a fül, fej, a kéz, stb. reflexzónáit és betanítja az otthon végzendő masszázst.
Figyelem! A divatos könyvekből kinézett otthoni barkácsolás nem mindig hatékony, sőt szélsőséges esetben akár káros is lehet.

Akupresszúra – a gyógymód néha kínai

A Hagyományos Kínai Orvoslás filozófiáját követő pontnyomásos módszer. Az emberi testen lévő speciális pontokat (kínaiból magyarra fordítva "testüreg") kezeli a terapeuta. Betartja a pontválasztási szabályokat, kezelés előtt elvégzi az állapotfelmérést és az összes információ birtokában kezdi meg a kezelést. Itt fokozottan fontos a gyógyító szakember végzettsége és felkészültsége, a daganatos betegek kezelésében szerzett gyakorlata. A hibás pontválasztás, a helytelen kezelés negatív irányba hangolhatja a testet, tovább gyengítve az eleve kimerült rendszert. Helyesen végezve a kezelést, a terápiának nagyon sok előnye lehet. Hatékonyan támogatja az egész testet a küzdelemben. A terapeuta alkalmazhat indokolt esetben vákuumos, ún. köpölyterápiát és hőhatással kísért, ún. moxaterápiát. Fontos megjegyezni, hogy önállóan semmiképpen ne próbálkozzunk ezzel a módszerrel és tartsuk be a szakember utasításait.

Fitoterápia – házi boszikonyha helyett szakértők készítsenek teát!

A fitoterápia kategóriájába több minden tartozik.  Ide sorolható a különböző gyógyteák összeállítása, a méhészeti termékek felhasználása és az illóolajok alkalmazása. A daganatos betegeknél a nyugati terápiák mellékhatásaként több nem kívánt tünet megjelenhet. Ezek között lehet székrekedés, hasmenés, puffadás, gyengeség stb. A fitoterapeuta a páciens állapotának figyelembe vételével állítja össze azon termékek, anyagok listáját, amelyek leginkább segítik a beteg testet. A kapott utasításokat be kell tartani, mert ezek a szerek fokozhatják vagy gátolhatják  bizonyos gyógyszerek hatását. Ezért önállóan ne kezdjünk gyógynövény-terápiát!

 

Kineziológia

A természetgyógyászat képviselői közül sokan azt tartják, hogy minden betegségnek lelki okai vannak. Ebben van igazság, de túlzásokba itt sem szabad esni. A daganatos betegségekben szenvedő embereknél a kineziológus elsődleges feladata nem a kiváltó ok megkeresése, hanem az életösztön megerősítése. A kezelésektől (sugárterápia, kemoterápia) stb. való félelmek oldása és nem utolsó sorban, az élet esetleges elvesztése miatti félelem oldása. Ha a terapeuta a múltat kutatja és több tíz év távlatában okokat keresgél a sokszoros áttétes betegnél akkor az már nem hiba, hanem bűn. A jó kineziológus pontosan tudja, hogy mi az azonnali cél és ennek érdekében dolgozik, sokszor komoly segítséget adva a betegnek.

Pszichoterápia – az agy kontrollja és az agykontroll technikák

Hospice tanácsadó tud valódi segítséget nyújtani.

Bioenergia

Nagyon népszerű és nagyon vitatott területe a természetgyógyászatnak. Nagyon sok oldalról lehet megközelíteni. Konkrét tény hogy ezen a területen történnek legnagyobb számban visszaélések. A hiszékeny beteg ember már az "ördögnek" is fizetne, pláne a magabiztos mágusnak, aki megmenti a karma súlyától és pusztán pillantásával energiával tölti fel, csak úgy pusztítva a rákos sejteket.

Hol lehet az igazság? Nézzük a tényeket:

- Az ember nem kémiai, fizikai véletlenszerűség. Bioenergia nélkül nem létezik élet.
- Amikor megbetegszünk, az életenergia meggyengül, sejtjeink rezgései kórosak lesznek és auránk elvékonyodik, szürkül stb.
- Vannak különleges képességű emberek, akik irányítani tudják saját, illetve az univerzumból felvett életenergiájukat.
-  Bizonyos kereteken belül tanulható az energetikai és spirituális gyógyítás.
- Megfelelő bioenergetikai kezelés alkalmazása  segít a páciensnek.
Akkor nincs baj, ha a gyógyító nem téveszti szem elől az alapvető normákat. A bioenergetikai kezelés, mint minden más terápia, csak kiegészítő és nem önálló forma lehet. Ha valaki a holisztikus szemléletet nem tartja be, akkor csaló. Normálisan minden terápia tölt bioenergiát. A célzott kezelések hatékonyabbak és kiegészítve az itt leírt terápiaformákkal még hatékonyabbak.

Egyöntetűen elmondható, hogy a mágneskezelésre alapozó terápiák – kizárólag szakorvos által végezve – bizonyos ráktípusoknál igen jó eredményeket tudnak felmutatni, de az otthoni önterápiázás általában még a legjobb készülékekkel sem vezet eredményre, csak ha orvossal konzultálva használjuk azokat. A különböző mágneses "varázsszerek" valódi gyógyulást nem, de esetileg jobb közérzetet okozhatnak.

Homeopátia – a vitatott csodagyógymód

A homeopátia a bioenergetikai – bio-informatikai gyógymódok közé tartozik. Eredményei egészen elképesztők lehetnek, de igen fontos tudni, hogy homeopátiás kezelést csak képzett orvos adhat. A homeopátiás szerek adagolása és kiválasztása személyre szabottan történik és a lehető legveszélyesebb dolog, ha a „nekem is ezt adták a májrákomra, szedd te is!” elvén egymás homeopátiás gyógyszerét kezdjük használni. A homeopatikumokat kizárólag a kezelőorvos és a homeopata bevonásával szabad alkalmazni, kiegészítő vagy orvosi egyeztetés mellett önálló kezelésként. Ha homeopata orvost von be kezelésébe, mindenképpen kérje fel őt, hogy konzultáljon a kezelőorvosával. A rákos megbetegedés esetén érdemes a képzett homeopátiás szakorvos felkeresése a Bach virágterapeutákkal szemben, mivel a legtöbb homeopátiás gyógyító a Bach cseppeket is ismeri és használja, fordítva viszont ez nem lehet igaz.


Összefoglalásként elmondhatjuk, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők természetgyógyászati kezelése nem egyszerű feladat. Sok tudást és tapasztalatot igényel. A betegek keressék a referenciával dolgozó szakembereket, működjenek együtt orvosukkal is és ha lehet NE ADJÁK FEL, SOHA NE ADJÁK FEL!!!