„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Savas-lúgos - Hartmann Ferenc írásai

Az élettani folyamatok alatt olyan anyagok keletkeznek melléktermékként, amelyet a szervezet kijuttat magából, mert felhalmozódásuk káros. Ez minden élő szervezetnél így van. Az ember szervezetében jelentős változások nem történhetnek a "gyári beállításon", mert az a halálát okozza. Ilyen a testhőfok vagy a pH érték. Ezeket több minden befolyásolja. Mindenki ételről beszél, ám amely szinte semmit nem számít, ha nem iszunk elég vizet, nem mozgunk és nem veszünk normálisan levegőt! Mitől függ a sav-bázis egyensúly? Rosszul informáltság helyett tények!
 


Azt, hogy ki és miért vezet félre valakit, nem fogom elemezni, hiszen nem feltételezek  rosszindulatot abban, hogy téma és ihlet hiányában szenvedő szerzők rendszeresen a táplálkozás és ezen belül a sav –lúg problémához nyúlnak. Az már viszont gond, hogy ha nem ismertetnek alapfogalmakat és ezért félretájékoztatnak. Ebben a témakörben legjobban dühítő, félrevezető, az ételek – élelmiszerek, ún. savas – lúgos hatásainak felsorolása. 
 
Még egyszer a sav – lúg problémáról

Az élet egyik alapfeltétele, hogy a fenntartásához nélkülözhetetlen anyagokat a szervezet képes legyen hasznosítani. Ennek létfontosságú része az anyagcsere. A víz és a különböző tápanyagok a tápcsatornán keresztül kerülnek testünkbe és tüdőnk segítségével a levegőből jutunk hozzá az éltető oxigénhez.

Ezek az anyagok komplikált kémiai folyamatokon keresztül jutnak el minden egyes sejtünkhöz, hogy fenntartsák működését. Az élettani folyamatok alatt olyan anyagok keletkeznek melléktermékként, amelyet a szervezet kijuttat magából, mert felhalmozódásuk káros. Ez minden élő szervezetnél így van, mert az élet fenntartásának másik alapfeltétele az egyensúly, vagyis az állandóság megőrzése. Az ember szervezetében jelentős változások nem történhetnek a „gyári beállításon”, mert az a halálát okozza. Ilyen lényeges szempont a testhőfok vagy a szervezet pH értéke.

Ezt az értéket több minden befolyásolja, melyek közül csak az egyik a tápláléklebontás során keletkező melléktermék. És itt van a probléma gyökere! Mindenki ételről beszél, amely szinte semmit nem számít ebben a történetben, ha nem iszunk elég vizet, nem mozgunk és nem veszünk normálisan levegőt! Mégis mindig csak az ételen van a hangsúly, főleg akkor, ha szeretnénk eladni valamit. „El van savasodva a vére”, mondja – írja, az ügyeletes népi hülyítő. Ez természetesen nem lehetséges, mert a szervezet minden körülmények között igyekszik helyreállítani az egyensúlyt!

„A szervezet minden, az egyensúlyt veszélyeztető belső és külső körülményre azonnal reagál. A reakciót többek között az ún. puffer rendszerek teszik lehetővé.

A pufferek gyenge savak erős bázisokkal képzett sói. Ezek erősebb savak hatására cserebomlás révén egy gyengébben disszociáló savat tesznek szabaddá, ily módon az erősebb sav pH csökkentő hatását- legalábbis részben megfékezik, pufferezik. A testnedvek kationjai közül a Na és a K játszanak szerepet a puffer rendszerek felépítésében. 
A Vér pH értéke: 7.35 – 7.45, de ezt az értéket a hőmérséklet befolyásolja. Az artériás vér pH-ja 37 Celsius fokon 7.40, a 25 C fokos bőrben 7.58. A munkavégző izom 41 C fokon 7. 34."

Savas eltolódás

Természetesen életünk folyamán a minket érő jelentősebb káros hatások miatt ez az egyensúly néha valamelyest eltolódhat. Ha savas irányba történik az eltolódás, az állapotot acidózisnak nevezzük!

Acidózis = savi irányú eltolódás. Ennek okai sokrétűek lehetnek, de érdekes módon nem a táplálék a legfontosabb elem.

Respirációs acidózis = a szén-dioxid eltávolítása a tüdőn át zavart szenved. A megértéshez nézzük meg a légzésünk kémiai paramétereit.
Normál légzés: 12-16 db/ perc
 

Belégzés Kilégzés
Nitrogén 79% 79 %
Oxigén 20% 16  %
Széndioxid 0,04 % 4,4 %
Egyéb gázok 1% alatt  
 

Tehát szervezetünk savassága szempontjából döntő a széndioxid anyagcsere. Ebből következik, fontos, hogy mennyire vagyunk képesek jól és egészségesen lélegezni. A felületes kapkodó légzés (aminél nem lehet normális kilégzés) annyira jellemző jó néhány embernél.

Metabolikus acidózis: Lényege, hogy sok fix organikus sav kerül a vérbe. Ennek okai pl. erős fizikai munka: tejsav.  Éhezés v. cukorbetegség: béta-oxivajsav, acetecetsav.

Egy pillanatra időzzünk el az éhezés szó értelmén is, illetve asszociáljunk a helytelen diétára, böjtre, amikor állítólag lúgosítunk.


Lúgos eltolódás

"Természetesen ügyesek vagyunk abban, hogyan tudjuk (próbáljuk) átverni testünk tökéletes gépezetét. Ekkor tényleg sikerül lúgosítani, de ez nem helyes, mert lúgos irányú eltolódás (alkalózis) szintén káros, csak ezt nem hangoztatják a „szakírók”. Okai között sok minden szerepel:

Respiratorikus alkalózis: Kialakulásának fő oka az erős vagy tartós hiperventilláció. Ez több tényező miatt is bekövetkezhet, pl. nagy lelki trauma (rettegés, hisztéria, pánik roham). Itt nem lenne helyes szó nélkül hagyni azokat az újkori „légző gyakorlatokat”, ahol légzésterápia elnevezés alatt folyik látványos kuruzslás. A hatást erőltetett hiperventillációval segítik elő, hang és fényhatásokkal fokozzák. A szervezetben felbomlik a pH egyensúly, amely egyik jele lehet a félig ájult állapotú ember vizualizációja. Így „utaztatják” egyre több helyen a mai életük hibáit múltukban kereső hiszékeny embereket.

Metabolikus alkalózis: Legfőbb oka a gyakori hányás miatti savvesztés, illetve alkalikus víz (egyéb folyadék) nagy mennyiségű fogyasztása."
(Ádám - Fehér: Élettan101-105 o.)


 

Itt is álljunk meg egy pillanatra. Bizonyos természetgyógyásznak mondott emberek írásaiban gyakran előfordul az indiai gyógyászatból tévesen átvett napi terápiás hányás, amelyet kiegészítenek lúgos hatású folyadék, pl. vízzel hígított amerikai szódabikarbóna és egyéb bikarbonát tartalmú folyadék fogyasztásával. Ez a terápia is KÁROS! Amint láthatjuk a pH egyensúly a szervezetben sok összetevőtől függ, de csak itt, a rövid cikk utolsó részében ejtünk szót a táplálkozásról, mint egyik szereplőről ebben a sztoriban. Mielőtt komoly támadási felületet biztosítanék a szépszámú hitében megsértett olvasónak, nézzünk pár elfogadott tényt:
 
A táplálék lebontása során keletkező anyagok lehetnek savas és lúgos hatásúak is.
A kiegyensúlyozott táplálkozási modell nem helyesli a cukrok, zsírok túlzott fogyasztását, sőt kimondottan a mértéktartásra int.
A helytelen táplálkozás során nagyobb mennyiségű káros anyag szabadul fel. Ezt nevezzük elmérgeződésnek, mert ezen anyagok megterhelik a szervezetet.
A káros hatásokat nem lehet a táplálék lúgossá tételével kizárólagosan kivédeni!
Semmit nem ér a lúgosítás, ha nem társul helyes légzéssel, értelmes mozgással és megfelelő mértékű folyadék fogyasztásával!

Vannak embertársaink, akik a reggelt a vizeletük és nyáluk pH-jának méregetésével kezdik. Számukra egy-két adat:

Nyál pH: 6,5-6,85.  Tehát a nyálnak enyhén savasnak kell lennie. Amennyiben nem így van az emésztés nem lesz tökéletes.

Bőr felszín pH: 5,5  A testünket védő savas köpeny létfontosságú. Tehát az állandó szódabikarbónás fürdés beteges és káros dolog.

Vizelet pH: 5,8-6,8  A vizelet már konkrétabb képet ad, mutatja a vese által kiszűrt folyadék pH állapotát. Itt sem jó, ha tartósan lúgos lenne.

Mértékadó szakemberek szerint a szervezetünk alkalmankénti méregtelenítése fontos dolog, de nem helyettesíti a kiegyensúlyozott életvitelt. Amennyiben „bűnöztünk”  a táplálkozás területén, pl. volt egy görbe este, akkor másnap korrigáljunk, de ne vigyük túlzásba az ide - oda tologatást, tehát az ún. lúgosítást sem.

A fenn leírtakat csak rövid gondolatébresztőnek szántam. Amikor nem mondjuk el, hogy az emberi test pH egyensúlya döntően NEM a táplálékoktól, ill. nem csak attól függ, becsapunk másokat!

És ez alól az sem ment fel senkit (tv-ben, rádióban, interneten, stb.), hogy ha szerzőként esetleg Ő maga sincs tisztában minden körülménnyel. Reményemet fejezem ki, hogy egy időre megmenekülünk minden fórumon az élelmiszerek savas – lúgos hatásainak felsorolásától, az egyéb fontos körülmények kiemelése nélkül.

Köszönetemet fejezem ki a cikk megírásához kapott orvosi, biológiai, szakmai segítséget minden érintettnek.