„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

A csodálatos leves - Hartmann Ferenc írásai

A csodálatos leves
 

Táplálkozással foglalkozó elméletek tömegei borzolják az úgynevezett fejlett országok lakói egy részének idegrendszerét. Ezek az emberek szeretnének egészségesen élni és jó alakúnak lenni, ezért legtöbbször a fogyás a központi cél. Nincs másként Magyarországon sem, ahol az egészséges életmód nem erőssége a lakosságnak. Kevesen gondolják, hogy legalább hét nagy táplálkozási irányzat és kb.15 különböző, népszerű diéta áll rendelkezésre a szent cél vagy a teljes káosz eléréséhez.
 


Ezek között nem szerepel a leveskúra, ami egy értelmesen összeállított, mindenki számára jól használható program. A levesfogyasztás hazánkban a XVII. századtól kezdett elterjedni és eleinte a szegényebb rétegek eledele volt. Fénykorát az 1900-as évek közepe táján érte el és mára méltánytalanul kiszorult sok család napi ételei közül. A népi orvoslásban fontos szerepet kapott mindig. Ismert az erőleves, a tejelválasztást serkentő köménymagos leves, a másnaposságot elűző korhely leves, stb. Ideális táplálékok! Elkészíthető szinte minden alapanyagból, zöldségekből, húsokból, gyümölcsökből. Lehet natúr és tartalmazhat adalékot is pl. tésztát, gombát, tojást, stb. Készíthetjük sűrűre és hígra igény szerint. Ezen tulajdonságai teszik lehetővé kimagasló terápiás felhasználását. Egyetlen akadály az, ha valaki nem szereti a levest.
A leveskúra az élelmiszerek sajátos tulajdonságait használja ki. Ezen biofizikai hatások keleten évszázadokkal ezelőtt is ismertek voltak. Jól tudták, hogy az adott táplálék lehet melegítő vagy hűtő hatású, ezáltal összehúzó vagy kitágító. Lehet feltöltő pl. vízmegkötő, vagy éppen levezető pl. vízhajtó, stb.  
A legtöbb élelmiszer rendelkezik testünk egyes szerveire gyakorolt kedvező hatással is. Kínában a gyógynövények és a tápláléknövények nem alkotnak külön területet. Megfigyeléseik szerint a helyesen (életkornak, munkának, alkatnak) megválasztott étrend gyógyító erővel is bír.
 
Vegyünk egy tényleges példát:
Túlhajtott 40-es középvezető hölgy. Enyhén túlsúlyos. Már átesett néhány diétán és egyéni koplaláson. Fázós, ideges, estére dagad a lába, a nyers ételektől enyhén puffad a hasa.
Terápiás javaslat 3 hétre: Az első héten három, a második héten öt, a harmadik héten három levesnap. Alkalmanként, egyenletesen elosztva öt „kínai” csésze levest lehet enni. Kiegészítés: ha szükséges, alkatilag választott gyümölcs és kevés kétszersült.
Minden terápiás napon más-más egyszerű levest fogyaszt a páciens. Javaslunk a máj segítéséhez zellerkrémlevest, a vizesedés megszüntetéséhez búzával és petrezselyemmel készült zöldséglevest. A fázékonyságra, lassan főzött gyömbéres csirkehúsleves lesz a jó. A közérzet javítására erdei gombalevest ajánlunk egy kis darab ginsengel együtt főzve stb.
 
Amint láthatjuk, a leveskúra nem más, mint személyre szabottan összeállított tisztítókúra, tényleg szenvedés nélkül. Óriási előnye, hogy értelmesen megválasztva több korosztály számára megfelelő. Ha ennyire egyszerű, akkor miért csak most kerül a terítékre? Ennek több oka van: Pl. Ez az étrend egy kis figyelmet igényel. Alapfokon ismerni kell az alkotórészek hatásait. Helyes, ha először egy hozzáértő javaslatát fogadjuk meg a kúra összeállításra, mert igen nagy butaság télen hideg gyümölcslevest, nyáron sűrű húslevest használni terápiára, nem beszélve az esetleg éjszakára fogyasztott savanykás levesről. Az első Slimexpon lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy részletesebben tájékozódjanak a témában. Röviden válaszolunk az aktuálisan felmerülő kérdésekre és lesz bemutató jellegű állapotfelmérés is.