„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

A haj - Hartmann Ferenc írásai

Gondolatok a hajról
 

Amikor az ember a hajhullásról vagy a fejbőr és a haj betegségeivel kapcsolatban természetgyógyász szemmel szeretne megosztani érdekes gondolatatokat, akkor egy kicsit bajba kerül. Már annyi minden leírásra került a fejbőrről, korpáról, hajról, annak táplálásáról, festéséről mosásáról egészségesen tartásáról, stb.  Női újságokban, internetes portálokon hirdetik a kiváló termékeket a fodrász iparág képviselői és minden magára valamit adó gyógynövénybolt tart legalább háromféle hajerősítő teát, kapszulát, egyebet. Hát akkor mit is lehetne ebben a témában elmondani? Valószínűleg semmi újat, de mégis úgy érzem, megéri egy kis „együtt gondolkodás”.
 


A fodrásznál ülve szemlélem a háttérben álló hölgykoszorút és figyelem beszélgetésüket. A hajról van szó. Elhangzanak megcáfolhatatlan tippek a helyes táplálkozás és a haj viszonyával  kapcsolatban, de egyértelműen leszögezik, hogy minden gond lelki eredetű.  Az egészség a tetőfokára hág, már a párolt étel is mérgező, amikor: „Hullik a hajam” mondja az egyik és máris megindul a tippáradat: „Méregteleníts” hangzik a javaslat, „Naponta tegyél rá „pakolást” így szól a másik, „Voltál kineziológusnál?” kérdezi a harmadik. Az igazság megtalálásához azonban vissza kell mennünk a gyökerekhez
 
Egy hajjal borított fej az emberré válásunk elején sem nem nőies, sem nem férfias volt, hanem humán jellegű. Többek között ez különítette el a többi főemlőstől az embert abban a folyamatban, amikor eltérő fajjá fejlődtünk. Testünk majdnem csupasz volt, viszont fejünkön egy rakás szőrbozont volt, ami védte a fejet és a test egy részét is. Későbbiekben, ahogyan fejlődtünk és ruhát kezdtünk hordani, úgy kezdtünk másképp tekinteni a hajunkra is.

Amikor elértünk arra a szintre, hogy már frizurát is tudtunk magunknak csinálni, rengeteg új módszert találtunk arra, hogyan tegyük még feltűnőbbé szokatlan formákkal és színekkel a hajat. Ennek például Európában az volt a lényege hogy élesen elkülönítsük a férfi és női nemet. A legutóbbi kor szokásait kivéve minden kultúrában a hölgyek döntően nőies, az urak döntően férfias módon viselték a hajukat.

Vegyük most komolyabban  szemügyre ezt az érdekes „nyersanyagot”. Az emberi fejbőrön átlagosan 100 ezer hajszál található. A világos hajú embereknek több, a sötétebb hajúaknak kevesebb. A szőke hajat viselőknek kb. 140 ezer, a barnáknak 108 ezer, a vörös hajúaknak alig 90 ezer hajszála van. Minden egyes hajszál a fejbőrben lévő tokból, úgynevezett tüszőből nő ki, aminek az alján a hajhagyma található. Ez a parányi szövetdarab gazdag érellátással rendelkezik, és előállítja azokat a sejteket, amelyből a haj keletkezik. Ezek a sejtek folyamatosan termelődnek a hajhagyma csúcsán és tolják előre a hajat, ami növekszik.  Az átlag embernél ez naponta 0,33 mm. növekedést jelent. 
A hajnövekedés folyamata 16 és 24 éves kor között a leggyorsabb.  Azt hogy a hajunk élénken reagál a testünkben végbemenő folyamatokra mi sem bizonyítja jobban, hogy a növekedés lelassul betegség esetén és terhesség alatt is. Egy egészséges ember fejbőrén lévő  hajszál élettartama 6 év és ha nem vágnánk,  akkor kb. 107 centire nőne meg. Ez természetesen optimális esetben érvényes.

Minden egyes hajszálunknak önálló életciklusa van, ami azt jelenti, hogy 90 százalék állandóan növekszik és 10 százalék pihen. A pihenő szálak szétszórtan helyezkednek el a fejbőrön és kb. három hónapig vannak passzív állapotban, mielőtt kihullanának. Minden nap elveszítünk 50-100 hajszálat. Ha egy hajszál kihullik, a hajhagyma megmarad és kihajt egy új szálat, ami a régi helyébe lép. Ezután csaknem 6 évig marad aktív és egy élet alatt (nyugati átlag) kb. 12-szer ismétli meg a ciklust.
Az emberi haj különlegessége, hogy minden tévhit ellenére nem követi a természet ciklusát. Vagyis ősszel sem ritkul jobban, mint nyáron. Ezt azért fontos leszögezni mert sokszor hallható az a nézet, amely szerint haj természetes állapota, hogy ősszel kopottabb lesz, mint tavasszal és hogy nyáron hullik.

Az emberi haj rendkívül erős. Ez a tulajdonsága még az emberré válás idejéből maradt meg, hiszen védelmeznie kellett gazdáját az időjárástól és egyéb viszontagságoktól. Egyetlen hajszál szakítószilárdsága eléri a 160 grammot. Rugalmas, hiszen 20-30 százalékkal is nyújtható mielőtt elszakadna.
Miért van az, ha mégis kopott, törik és könnyen szakad? A haj egészsége nagyban függ a test egészségétől. Szőrzetünk érzékeny a vitamin és a nyomelem hiányra, amit a stressz, és a helytelen táplálkozás is okoz. A szervezetben felhalmozott káros anyagokra is negatívan reagál.
 
A hajszín természetes kialakulása nagyjából a bőr színét követi. Ebben ugyanaz a pigmentációs rendszer játszik szerepet. Az északon élők kevés, kevesebb melaninnal rendelkeznek, ez eredményezi a világos, népiesen szőkének mondott hajszínt. A délen élőknél nagyszámú megnyúlt melaninszemcse van és ez az oka annak, hogy hajukat feketének látjuk. Bizonyos személyeknél a melaninszemcse nem nyúlik meg, hanem gömbölyű vagy ovális marad, ezért vörös lesz a hajszín. Egyfajta biológiai kombinációban jön létre a tűzvörös szín. A hajszálak formái is különbözőek. Három fő hajtípus van: a göndör, a hullámos és az egyenes. Ami viszont mindenkinél közös, az a járulékos faggyúmirigy jelenléte, ami a hajszálak zsírozásáról, ezért karbantartásáról gondoskodik. A hajmosás eltávolítja a faggyúréteget és a haj védtelenné válik. Ezért van az, hogy a túl gyakori hajmosás legalább olyan káros, mintha nem mosnánk hajat. A haj nem szereti, ha átfestik havonta és gyűlöli, ha úri „hóbortból”, rendszeresen megsütik. Mindezek külön és együttesen is okozhatnak hajhullást, károsodást.
 
Miközben gondolataim a haj körül járnak, a beszélgetőpartnerek már a hidro-colon terápiánál tartanak elemezve a hajhullás kezelését. Vége a szünetnek, hamarosan folytatom az előadást, de azt megemlítem a hölgyeknek, hogy a kínai orvosi gondolkodás szerint a vese vezérli a hajat, a tüdő pedig kapcsolatban van a haj „fényével”. Ez azért fontos, mert jó ha  megértjük: A hajhullásnak sok oka lehet a keleti és az akadémikus orvoslás szerint is. Emiatt a vélt vagy valós hajproblémáival otthoni barkácsolás helyett mindenki keressen fel bőrgyógyászt és  hajgyógyászt. Kiegészítő segítségért pedig bátran forduljon állapotfelmérésben is jártas tapasztalt természetgyógyászhoz. Ilyen rendelői címet a Harmonet portálon a „Gyógyközpont” menü alatt is talál. Erős és egészséges hajat kívánok mindenkinek!