„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Az ötödik elem - Hartmann Ferenc írásai

Az ötödik elem
(élet vagy halál?)

 

Ma a természetgyógyászatban a kínai filozófia összefüggéseire hivatkozni divatos dolog. Rengeteg terület használja ezt a népszerű rendszert a saját dolgainak bizonyítására. Elég kinyitni egyet a sok lap közül, amely természetgyógyász témával „foglakozik” és máris szembesülünk a ténnyel, hogy a feng shui, a kineziológia (bocsánat: az egyik ága), a kínai asztrológia és sorolhatnám még mi minden hivatkozik az öt elem tanára, hivatalos formájában az öt fázis elméletére. Botcsinálta „természetgyógyászok” osztják az észt, gyertyafényben dolgozó jósnők ajkát hagyja el a suttogás „Te víz elem vagy” ez az oka mindennek….. Természetesen nem történik semmi,  mindenki Karácsonyt ünnepel, újévet köszönt, megoldja a párkapcsolati gondjait és a víz elem csúcsán  a fényben fürdik.
Te Víz elem vagy, kacsint ismerősöm egy társaságban, miközben jót iszik a forralt borból. Ez nagyon pozitív -teszi hozzá- hiszen a víz elem a legjobb az egész életben -kacsint újra- hiszen Ő márcsak tudja, pedig most olvasta valahol.


Ennél a pontnál elindulnak gondolataim. Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz, sorolom magamban a kínai tanárom által tanított rendszert. A klasszikus kétpólusú yin-yang rendszer finomítása a világ dolgainak osztályozására szolgál. A Fa a mozdulat kezdete, a yang  jelleg éledése, a tavasz. A Tűz a  kiteljesedés, a yang jelleg csúcsa,  nyár jelképe. A Föld az átmenet, a kora ősz jelképe.  A Fém a yin jelleg kifejlődése, a késő ősz  jelképe és a Víz a yin csúcsa, a tél jelképe. A yin jelleghez tartozó fogalmak között szerepel a „belső, tompa, hideg, hiány, befogadó, nőies”, stb. jelző.
 
Az ezoterikus társaság egyik hölgytagja eközben nagyhangon magyarázza, hogy aki nem érti meg a víz elem lényegét, az elveszett ember, mert ez az Ötödik elem (teszi hozzá) a beteljesedés.
Ennél a mondatnál, már csak a testem marad a teremben. Szemeim előtt nemrégiben az erdőn látott csonttá fogyott őzike bukkan fel, aki már nem is menekül, hanem megpróbál a jég alól valami élelmet előásni. Csak néz nagy szemeivel, nézi a jeges pusztaságot. Látom a hajléktalant, aki összekuporodva várja a reggelt és nemrég megfagyott társára gondol. Hallom annak a néninek a halk szavát, akinek teste a rák szörnyű betegségével szemben egyre gyengébb ellenállással küzd. Érzem a beteljesülés közeledtét, miközben fogom jéghideg kezét. Felbukkan emlékemben barátom képe, aki megdermedve áll felesége sírjánál a néma csöndben. Igen, az Ötödik elem, a beteljesülés másik arca ez!
A világon minden történetnek két arca van. Különös módon egyesek csak az egyiket látják és mennyire érdekes, mindig csak azt, amelyik számukra megfelelő. Megfelelő pénzben, megfelelő stílusban, divatban. Ma divatos a kínai filozófiával magyarázni mindent, még akkor is, ha nem ismerik a rendszert, nem helytálló, amit írnak és mondanak.
 
A Víz elem a természetben egy az átalakulás fázisai közül. Jellemzője a csend, a befelé fordulás, a visszafogottság. A passzivitás nemcsak valami végét jelenti, de nemsokára valami kezdetét is. Nem szabad ezt a folyamatot csak egyoldalúan szemlélni és pláne nem szabad sok száznyi ragyogó lámpa fényében a melegben elemezni. Ez nem a fény ideje, nem a hangoskodásé, okoskodásé, kifelé fordulásé. De nem is a bánaté. Ez az önértékelés ideje. Ez az időszak amikor felkészülünk a változásra.
Elmélkedni csendben kell, fényről álmodozni  sötétben érdemes, mozgásba lendülni pedig csak a passzivitásból lehet.
Mindennek célja van. A téli dermedt csendben, a földben már készül az életre a kis növény. Felbukkanása idejét várja a téltemető, a hóvirág. De nemcsak várakozik, hanem készül az életre.
Aki ismeri az öt fázis elméletét az tudja, hogy  mindegyik fázis támogatja felépíti a másikat. Mindegyik fázis kontrollálja a kettővel utána jövőt. „ A fa megfogja a földet, a föld fékezi a vizet, a víz eloltja a tüzet” stb.  Ezért kedves olvasó, nem lehetsz csak víz, mert a föld megállítja az áradást, nem lehetsz csak tűz, mert a víz lehűti túlzott lángodat. Az örök körforgást nem kerülheted ki, ha hiszel benne, ha nem. Ha nagy hangon okoskodva okítasz másokat, gondolj rá: az igazság nem biztos, hogy nálad van!
Ha a hozzád forduló segélykérőt „ez a te karmád” üres szlogennel rázod le, gondolj rá: a Te karmád is eljön, mert az elemek váltakoznak. És benned is minden benned van!
 
„Az ember az ég és a föld gyermeke, az öt változó állapot csírája”
                                                              (Huang Di )
 
Bízz benne és tudd, hogy az ötödik elem megteremti az elsőt, a csend létrehozza a hangot, a sötétség csúcsán ébred a fény.
Ez a fény ragyogja be a 2008-as esztendőt mindenkinek, elhozva  a békét, boldogságot, lelki békét.