„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Modern mese a sóról - Hartmann Ferenc írásai

Modern mese a sóról
 

Hiszékeny János az öreg király amikor érezte, hogy ereje fogytán magához hívatta három lányát, hogy eldöntse kié lesz a királyság ha Ő meghalna. Megkérdezte tőlük, miként szeretik Öt. Mondott az egyik is szépet, a másik is, míg a legkisebb őszinte leány imígyen szólt: „Atyám…úgy szeretlek, mint okos ember ételben a sót. Mértékkel, de nélkülözhetetlenül.” Éktelen haragra gerjedt ezen a király és leányát tömlöcbe záratta. Addig maradsz ott, még meg nem magyarázod ostoba válaszod, hiszen a sót mérgezik - olvastam sok helyen - végemet kívánod? Szomorkodott a leány, de úgy döntött apjának megírja a só igaz történetét.
 


A só felhasználása valószínűleg már akkor elkezdődött amikor az ősember a húson kívül növényi táplálékot tervszerűen kezdett fogyasztani. Sok lelet bizonyítja, hogy a keleti népek 8 – 10 ezer éve, a nyugat-európai népek 3 – 4 ezer éve termelnek sót. A korai népek eleinte nem bányászat útján, hanem tengerparti só lerakódásokból és sós forrásokból szerezték be a sót.
A só évezredeken keresztül különleges érték volt és gazdagságot is jelentett birtoklása. Platon isteni testnek is nevezte. Fizetési eszköz volt Kína egyes területein ún. só pogácsa.  Hazánkhoz közel, a mai Hallstatt és Salzkammergut térségében már i.e. 1400-ban ismerték a sóbányászatot. A világ legnagyobb só tartaléka a tengervíz, a só termelésének csupán 1/3-át nyerik onnan. A konyhasó, mint étkezési só az összes só termelésnek csupán kb. 10%-át adja. Élelmiszeripari célokra használt sót tisztítás és finomítás útján lehet előállítani. (A király szerint ezt mérgezik.)

A só élettani hatása

A só nélkülözhetetlen az emberi test számára. A normális élettani funkcióknak és a szervezet belső állandóságának fontos eleme. A napi szükséglet különböző mérések szerint 1 – 3 g. Ennek sajnos többszörösét fogyasztjuk el. A felesleget a vese kiüríti. Ez természetesen csak vízzel együtt, oldat formájában történhet. A konyhasó nátrium kationból és klorid anionból áll. A klorid nem vesz részt a lúgosításban inkább savanyító hatású. A túlzott fogyasztás jelentősen terheli a vesét és szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában. Ennek legfőbb oka az ételek plusz sózása, hiszen az élelmiszerek maguk is tartalmaznak sót, amely beviteli mennyisége a táplálkozási szokásoktól függ. Az állati eredetű termékek több, míg a növényiek kevesebb természetes állapotban jelen lévő sót tartalmaznak. A döntően nyers koszton élők szervezete több, míg a vegyes koszton élőké kevesebb kiegészítést kíván az egyensúly fenntartásához. Jelentős folyadékveszteség esetén (hosszú böjt, betegség, baleset, túlzott kiszáradás, stb.) feltétlenül pótolni kell a sót is!

Mérgezik a magyart?

A király felvetésére a lány a következőket mondta: Atyám nem tudom miért érdeke a pénzen kívül pár embernek ez a híresztelés. Vagy ők ostobák vagy a népet nézik annak, akik között vannak rosszul tájékozott, hiszékeny emberek. Az internetes technika lehetővé teszi, hogy korlátolt egyedek önmegvalósítás céljából hamis híreket, összeesküvés elméleteket repítsenek szét megzavarva az emberek hitét, nyugalmát. Mérgező itt már a tej, a gabona, a só, a hús és rengeteg minden szerintük.

Az igazság csak annyi, hogy tényleg előfordul a mai világban, hogy tudtunkon kívül szennyezett ételt fogyasztunk (hiszen Magyarországon is szennyezték már míniummal a pirospaprikát és néha még téglapor is került bele színezékként) Ez persze bűn, de egy kis odafigyeléssel kivédhető. A normális jó minőségű konyhasó mértékletes fogyasztása nem veszélyes. A benne lévő természetes és hozzáadott anyagok nem mérgezőek a megengedett mennyiségben.

Természetesen a mérgezés pártiak még sorolnának dolgokat. Ott a csomósodás gátló magnézium – karbonát vagy a hozzáadott kálium és egyéb anyagok (jód, fluor, stb.)  A káliumról meg kell jegyezni, hogy a Himalája só természetes formában tartalmaz káliumot, és aHolt tengerből kitermelt só Kálium tartalma pedig rendkívül magas. Itt most nem térnék ki a kálium kloridos só pótlókra, amelyet pl. magas vérnyomásos betegeknek ajánlanak fogyasztani.
Ha megnézzük, hogy az étkezési só szabvány szerint legalább 98 – 99%-ban tartalmaz NaCl-t és hozzávesszük, hogy pl. a csomósodás gátló mennyisége nem haladhatja meg a sóban a 0,2 – 0,3 %-ot, akkor rögtön látjuk, hogy mértékletes fogyasztással nem kockáztatunk semmit, viszont a só hiánya életünkbe kerülhet.

A király meghallgatta lánya válaszát és boldog volt, hogy megtudta az igazságot. Rögtön nekiadta trónját és visszavonult. A királyleány, pedig első parancsával világgá zavarta a rémhírterjesztőket, akik szerint e nép elsavasodott, candidás, oxigén- és antioxidáns hiányos, só által megmérgezett, angyalok által elfeledett, stb. Ezek minden termékükkel együtt elhagyták az országot. Az ország lakói megfogadva tanácsát, mértékkel ettek – ittak, sokat mozogtak és tv nézés helyett természetkönyveket és meséket olvastak. Így boldogan éltek, míg meg nem haltak.