„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Mit árul el a kéz? - Kökény Mária cikkei

Mit árul el a kéz?

Kézfogás
Amikor valakivel kezet fogunk, megfigyeljük milyen a keze, milyen a kézfogása? A határozott, erőteljes kézfogás magabiztos emberről mesél. Túl erősen, szinte összeroppantóan kezet fogó: önző, csak magával törődő, akarnok ember lehet. Lagymatag hideg kézfogás utalhat fáradtságra, figyelmetlenségre, de bátortalan természetre is. Ezekkel az apró megfigyelésekkel kezdődik a kéz vizsgálata.

A kéz bőre
A kéz bőrének átsimítása tovább gazdagítja a képet. Selymes, ápolt bőre azoknak van, akik tényleg törődnek önmagukkal. A száraz bőr, a töredezett körmök utalhatnak vitaminhiányra, nemtörődömségre, vagy akár mártír természetre is. A nedves izzadt kéz jelentheti, hogy fél, aggódik valami miatt az, akivel kezet fogunk, ám az sem kizárható, hogy nagyon sietett, és megizzadt.

A kéz állaga
A kemény kéz határozott emberre vall.
Csontos, szinte hús nélküli keze általában az idősebb embereknek van, és azoknak, akiket valamilyen betegség nagyon legyengített.

Az ujjak
A tömött, virsliszerű ujjak többnyire túltáplált emberre utalnak. Az ujjak formája, hajlása, a tenyér alakja is információt hordoz. Például a tenyértől nagyon elhajló, aránytalanul nagy méretű hüvelykujj erős önérvényesítési törekvésekről árulkodik.

A körmök
A körmök formája is utal az egyéniségre. A szögletes körmök elvhűséget, a szabályokhoz való ragaszkodást mutatnak. Kerek kör-
me a diplomatikus, rugal-
masan alkalmazkodó embereknek van. A köröm színe az egészségi állapot tükre. Az egészséges ember körme rózsaszínű, a fehér, a lilás, kékes árnyalatok már bizonyos elváltozásokról adnak hírt. Lilás-kékes a körme annak, akinek vérkeringési problémái vannak, de ilyen a köröm akkor is, ha nagyon lehűl a szervezet.

A tenyér
Az egészséges tenyér színe általában rózsaszínű. A pirosas, foltos vagy sárgás árnyalatok különféle problémákat jelölnek. A tenyér fő vonalai: az élet-, a fej-, és a szívvonal kirajzoltsága, egymáshoz való viszonya sok mindent megmutat a jellemről. A közhittel ellentétben a rövid életvonal nem jelent feltétlenül rövid életet! Fontosabb a többi vonalhoz való viszonya, a kiegészítő, támogató vonalak megléte, vagy hiánya, a csuklóvonalak száma, kirajzoltsága. A tenyér vonalai az élet során változnak, alakulnak. Helytelen, önpusztító élettel a legjobb tenyérrajzolat „jóslatai” is leronthatóak. Ezzel szemben egészséges életmóddal, kitartó munkával a „rossz kilátások” is megváltoztathatók!

Az ujjlenyomat
Az ujjlenyomatok, vagyis az ujjakon lévő finom bőrlécek teljesen egyediek, ezért személyazonosításra is használhatók. Mégis, minden minta besorolható a 4 fő típus valamelyikébe: lehet
körkörös,
csigás,
zsákos, vagy
piramisos rajzolatú.
Egy kézen általában többféle minta található. A fő jellemvonásokat a leggyakrabban előforduló minta mutatja
Akinek a legtöbb ujján körkörös a mintázat, az aprólékos, minden kicsi részletre odafigyelő ember.
A csigás rajzolat tulajdonosa szintén figyel a részletekre, de a teljes egészet is szem előtt tartja.
A zsákos ujjlenyomattal rendelkezők döntési helyzetekben képesek gyorsan határozni, és körültekintően cselekedni.
A mintázatok elkülönítése némi gyakorlatot igényel. Amikor már biztosan felismerjük őket, akkor azt is nézhetjük, hogy melyik ujjon milyen minta található. Ebben az esetben a szervezet működési programjáról is kaphatunk képet. Például akinek mindkét mutatóujján piramisos az ujjlenyomat, az valószínűleg roppant kíváncsi természetű, minden iránt érdeklődő ember. Egészségi szempontból ez a mintázat, a mutatóujjon kitűnő látást, és hallást jelenthet.

A kéz tapintása
A szemlélődés után a kéz áttapintása következik. Minden ujjperc, a tenyér minden dombja más-más szervünkről ad felvilágosítást. A hüvelykujj tőperce a kézhát felőli oldalon a gerinc, és a hát állapotáról ad információt. A mutatóujj körömperce a szemekről, és a fülekről tudósít. A középső ujj tőperce a jobb kézen a májról adhat információt, a bal kézen ez az ujjperc a hasnyálmirigy általános állapotáról vall. A nők kisujjának áttapintásakor kialakulóban lévő nőgyógyászati betegségekre derülhet fény. Ilyenkor az elváltozások panaszt még nem okoznak. Ha ebben a korai stádiumban sikerül észrevenni a betegséget, orvoshoz küldeni a tanácsot kérő hölgyet, akkor általában megelőzhető a baj, hiszen kezdeti stádiumban minden betegség hatékonyabban és gyorsabban gyógyítható.

Természetesen a felsorolás hosszan folytatható lenne. Az állapotfelmérésnek ez a természetgyógyászati módszere hasznos és informatív lehet, ha pontról pontra a teljes kezet megnézzük és áttapintjuk. Nem helyettesíti az orvosi diagnózist, de feltárhat kezdeti állapotban betegségeket, betegségre utaló jeleket. Sokrétű, mégis könnyen megtanulható módszer. Jó hasznát vehetik még a kézvizsgálatnak a pedagógusok, a pályaválasztási tanácsadásban dolgozók, hiszen a kéz információkat ad a személyiség irányultságáról, a tanulási képességekről, az érdeklődésről is.

Segítséget nyújthat azoknak is, akik önmagukat kívánják jobban megismerni, és azoknak is, akik szeretnének valamilyen egyszerű módszert elsajátítani ahhoz, hogy gyorsabban és pontosabban ismerjek meg új embereket.