„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Az almaecet gyógyhatásai - Kökény Mária cikkei

Az almaecet gyógyhatásai, legenda vagy valóság?


Az almaecet biológiai erjesztéssel, almából készülő, alacsonyabb savtartalmú ecetféle. Többek között ecetsav, tejsav, és citromsav található benne, valamint az emberi szervezet fehérjéinek felépítéséhez szükséges 20 aminosav közül 13. Egy kivételével – valamennyi esszenciális aminosavat tartalmazza. Ezen kívül, B2-vitamin, B3-vitamin, B5-vitamin is fellelhető benne. A legfontosabb ásványi anyagok és nyomelemek többsége benne van, kiemelkedik közülük a kalcium, a foszfor, a magnézium, a vas, a szilícium és a cink.
           
Az ecetet a gyógyításban már az ókorban is felhasználták. A rómaiak főként frissítő italként, gyógyszerként, tartósítószerként és ételízesítőként alkalmazták. A magyar népi gyógyászat is eredményesen felhasználta, például sebek fertőtlenítésére olymódon, hogy a kisebb sérüléseket ecettel öntötték le. A lázcsillapítás általánosan ismert, ma is használt módja, az ecetes borogatás, vagy az ecetes zokni. Az ecetes inhalálás fejfájások csökkentésére, megfázásnál légút felszabadítónak kitűnő. Fertőtlenítő hatása miatt az ecet párologtatását, influenzás időszakban, a kínai orvosok is ajánlják.
 
            Az ecetet gyógynövénykészítményeknél kivonószereként és vivőanyagaként alkalmazzuk. Az ilyen növényi kivonatok előnye, hogy hosszú ideig, minőségromlás nélkül eltarthatók. Azok is fogyaszthatják, akiknél az alkohol bevitele problémát jelenthet: várandósok, kisgyermekek, májbetegek, alkohol problémával küzdők és autóvezetők. Az ecet, a gyógyszerek hatását általában nem befolyásolja, pl. nyugtatók mellett is fogyasztható. Bizonyos máj- és epe betegségeknél különösen előnyösek az ecetes kivonatok, hisz a beteg kívánja a savanyú ízt. A kínai gyógyászat tanai szerint a kellemesen savanykás íz táplálja a májat.  Az ecet vízhajtó és köptető tulajdonsága is hasznára válik a gyógykészítményeknek, jól kiegészíti a gyógynövények hatását. Példának álljon itt egy recept! Torokfájás, megfázás, köhögés és asztma esetén használható, tüdőt melegítő, köptető hatású szer. Azonos mennyiségű, 1-1 súlyegységnyi, friss gyömbért, vöröshagymát, fokhagymát, tormát, csípős paprikát reszeljünk le! (Használhatunk chilit is, fele súlyegységnyit.) Tegyük egy nem túl széles üvegbe és öntsünk rá kétszeres mennyiségű almaecetet. 2 hétig áztatjuk („maceráljuk”), majd leszűrjük. Naponta 3x1 evőkanálnyit öntsünk 1 dl vízbe, és azt közvetlenül étkezés előtt igyuk meg! Az oldat étvágyjavító, emésztést segítő, emellett koleszterincsökkentő, értisztító hatású is. Ha étvágyjavítóként fogyasztjuk, akkor 15 perccel étkezés előtt, megfázásos betegségeknél, értisztításnál pedig közvetlenül étkezés előtt fogyasszuk!
 
            Magyarországon évtizedekkel ezelőtt dr. Czövek László állatorvos figyelt fel arra, hogy azokban a tehenészetekben, ahol almatörkölyt etetnek az állatokkal, kevesebb a megbetegedés. Czövek dr. munkásságának folytatói sokféle vizsgálatot és állatkísérletet végeztek. Az almaecettel kevert takarmány, illetve az itató vízhez kevert 1%-nyi, 5%-os almaecet hatását szarvasmarha, nyúl, baromfi, pulyka, fürj és liba állományokon vizsgálták.Bebizonyosodott, hogy az almaecet antioxidáns hatású.  Magas nyomelem és vitamin tartalma miatt roboráló. Tökéletesíti a fehérje beépülést. Csökkenti az összkoleszterin szintet. Hatására magasabb a vérplazma vasredukciós képessége. Kevesebb megbetegedés fordul elő, szinte alig van gyógyszer és vitamin költség. Az ecet akadályozza a belekben a káros baktériumok megtelepedését, fogyasztásával az emésztőszervi betegségek nagy része megelőzhető. Javul az emésztés, ezáltal jobb a takarmányhasznosítás. Jobb az állatok étvágya, nő a napisúlygyarapodás is. Szebb lesz az állatok kültakarója: fényesebb a toll, jobb minőségű a bundájuk.
 
Almaecet a természetgyógyászatban

Kúraszerű belsőleges alkalmazáskor az általános javallat szerint 2 dl vizet és 1 evőkanál almaecetet kevés mézzel elkeverünk, majd reggel közvetlenül étkezés előtt fogyasztjuk, néhány hetes kúrában.
 
A vegetárius táplálkozást folytatóknak a növényi fehérjék komplettálásához, a táplálék teljes értékűvé tételéhez ideális. Ideges, kimerült embereknek B-vitamin és ásványi anyag pótlást ad. Javítja a stressztűrő képességet. Almaecetes itallal 3-4 hetes kúrát érdemes tartani. Nyugtatókkal is kombinálható, mivel semmilyen káros kölcsönhatásba nem lép velük. Az immunrendszer erősítésére gyermekeknek jó ízű gyógyital reggel egy pohárnyi, mézzel édesítet almaecetes víz. Az érpályák tisztítását, védelmét, a vér koleszterinszintjének csökkentését is elősegíti a 4 hetes almaecet kúra. Erre a célra egyébként nemcsak az almaecet, hanem a magas polifenol tatalmú vörösbor ecetek is ajánlhatók. Az almaecet roboráló, étvágyjavító hatású. Naponta 2-3 alkalommal, étkezés előtt fél órával kell fogyasztani, a kevés mézzel ízesített italt annak, aki hízni, erősödni szeretne.
Az almaecetet gyakran fogyókúra támogatására is felhasználják. Azt javaslom, inkább csak a fogyókúra kezdeténél, néhány napig használjuk, mivel vízhajtó és zsíroldó hatása ilyenkor még jól érvényesül. Hosszabbtávú alkalmazása nem célszerű, mert inkább a súlygyarapodást segíti elő. Akik mégis almaecet segítségével szeretnénk fogyókúrázni, azok kevéssel étkezés után igyák az 1 dl vízből és 1 teáskanál almaecetből készült italt. Alkalmazása ne tartson tovább egy hétnél.
 
Alkalmilag, belsőleg fogyasztva az almaecet a következő problémák kezelésre lehet megfelelő gyógymód:

 

  • Zsíros ételek után emésztést könnyítő, ilyenkor egy pohár vízhez 1 evőkanál ecetet kell önteni, és édesítés nélkül meginni.
  • Hasmenés megelőzésére, ha az a meggyőződés alakul ki, hogy az étel nem volt teljesen friss, vagy eléggé tiszta.  1 pohár édesítetlen almaecetes vizet célszerű  meginni.
  • Enyhébb bélfertőzések, gyomorrontás hasmenés esetén 2 dl vízhez tegyünk egy teáskanálnyi almaecetet, és apró kortyokban fogyasztva 2-3 óra alatt igyuk meg. Néhány napig még fogyasszunk naponta 3-4 alkalommal 1 pohár ecetes vizet, több részre elosztva, a teljes gyógyulás eléréséig.


Az ecetek külsőleg is használhatjuk, bőrszépítésre, méregtelenítő, bőrnyugtató fürdőkhöz. A kád vizéhez 2-3 dl almaecetet öntünk, és 15 percig fürdőzünk benne. Kitűnő reuma ellen, fürdőben, vagy borogatásként, ilyenkor 1 dl almaecetet együnk 1 liter vízhez. Az almaecet kúraszerű, belsőleges fogyasztása szintén csökkentheti a reumás panaszokat. Viszkető, korpás fejbőr ápolása, a korpásodás csökkentésére, hajmosás előtt 1 dl víz, és 4 evőkanál almacet keverékével kell bedörzsölni a hajas fejbőrt. Ezt célszerű 30 percig a hajon hagyni. Hajmosás után, az öblítő vízhez 1-2 evőkanál almaecetet kell tenni. Az ecetes kezelés fényessé, élővé tesz a hajat. A festett haj színét stabilizálja, élénkíti. Bőrgombásodás megelőzésére és kezelésére is jó az almaecetes lábfürdő. Az erősen gombás területetek hígítatlan (~5%-os) almaecetbe mártott vattával töröljük át! Ha megszáradt, be kell púderezni, száraz repedező bőr esetén, pedig gondosan be kell krémezni a területet! Izomgörcsök, tic-ek, izomrángások csökkentésére az almaecetes bedörzsölés, illetve az ezzel párhuzamosan fogyasztott almaecetes ital lehet alkalmas.
 
Ecetek és egészséges táplálkozás

            Az egészséges táplálkozásban helyet kellene kapjon a négy alap íz: az édes, a sós, a savanyú, a keserű, a csípőssel kiegészítve. Napjainkban, táplálkozásunk sajnálatosan eltolódott a sós és az édes irányába. Pedig az emésztőrendszer épségének fenntartásához, a méregtelenítéshez, a jól működő emésztési folyamatokhoz a csípős, a keserű és a savanyú íz is szükséges. A mérsékelten savanyú javítja az emésztési folyamatokat, serkenti a nyálelválasztást, segíti az olajok, zsírok és a szénhidrátok feldolgozását, megkönnyíti a gyomor munkáját. A gyümölcsecetek elpusztítják a kórokozókat a tápcsatornában, ezáltal kevesebb erjedéses, rothadásos folyamat játszódik le, ami a májra is jótékonyan hat. Ma, amikor az élelmiszerüzleteket szinte ellepik a jórészt szintetikus alapú üdítőitalok, meg kell fontolni, hogy az ecetet ne csak ételízesítőként (pl. főzelékekhez, salátakészítéshez) használjuk, hanem – a régi korokhoz hasonlóan – frissítő italként is fogyasszuk. Almaecet, méz és a mindennapi teaként iható gyógynövények kombinálásával kitűnő, természetes és egészséges üdítőitalok készíthetők.    Fekete teához adva az almaecet kellemesen boros aromát ad anélkül, hogy italunk alkoholt tartalmazna. Nyáron nagy melegben pedig jobban oltja a szomjúságot, mint  a víz. Érdemes kipróbálni!