„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Édesítőszerek - Kökény Mária cikkei

A természetes édesítő szerek hasznáról, káráról

Napjainkban sok szó esik a fehér cukor káros hatásáról. A finomított cukor biológiailag súlyos probléma elé állítja a szervezetünket. Feldolgozása B-vitamint, magnéziumot, kalciumot rabol ki a szervezetből. Óriási túlfogyasztásban élünk, ami elhízást,anyagcsere zavarokat, cukorbetegséget okozhat többek között. Ezért érdemes csökkenteni a bevitt finomított cukor mennyiséget.  Ajánlják helyette a barna cukrot, ami lehet színezett fehér cukor, vagy a jóval drágábban kapható, kevésbé finomított igazi barna cukor.  Ez ugyan úgy répából vagy cukornádból készült, mint a kristálycukor, csak kicsit több ásványi anyag marad benne és a fehérítési eljáráson nem esik át. Érdemes szélesíteni a palettánkat és felváltva használni többféle természetes édesítő szert. A barna és a kristálycukrot pedig csak kelt tésztákhoz, és néhány olyan dologhoz használjuk, ahol nem lehet mással helyettesíteni. 
 
A mesterséges édesítőszerek használata kifejezetten káros, ahol lehet, kerüljük ezeket, ugyanis hamis információkkal látják el a szervezetet. Az édes íz azt jelenti, sok energiát tartalmazó étel érkezett, amit gyorsan lehet hasznosítani. Beindulnak az emésztési folyamatok, majd amikor semmi feldolgozandó anyagot nem találnak az emésztő enzimek, mardosó éhséget hoznak létre, biztosítva folyamatos evést és a fölösleges kalória bevitelt. Több kutatás bizonyította, hogy azok az emberek hízékonyabbak, és jóval nagyobb a túlsúlyuk, akik édesítő szereket használnak. Szemben azokkal, akik cukorral vagy  mézzel ízesítik ételeiket, italaikat.
 
Használjunk bátran a mézet. Gazdag ásványi anyagokban, és ha nem melegítjük túl, akkor enzimeket is tartalmaz, amire szervezetünknek nagy szüksége van, de a modern táplálkozás egyre szegényebb benne. Válogassunk a különböző fajtamézek közül, keressük ki a nekünk legjobban tetsző ízt. Vegyes virág, gesztenye, hárs, fenyő, vagy selyemfű, esetleg egyéb különlegesség? Zamatos ízükkel, szépséges színükkel változatosabbá teszik ételeinket.
 
Teák, kávé, frissítő italok ízesítéshez kiváló az édeskömény, az akácvirág, az ánizs, az édesgyökér, fehér mályva. Gyógyteához hozzávalóként tehetjük az akácot, ami csökkenti a gyomorsavképződést és légúti betegségeknél ideális gyógytea. Kisgyereknek is adhatjuk. Az ánizs és azédeskömény szintén adható kisbabáknak is, jellegzetes ízüket mindenki jól ismeri. Oldják a simaizom görcsöt, ezáltal megszüntethetik a hasfájást, puffadás gátlók, és a légutakra is hatnak, köhögés elleni teák alkotói is lehetnek. A legtöbb gyümölcsteában újabban benne van az édesgyökér. Kiváló édesítő hatású, karakteres mellékízzel nem rendelkező gyógynövény, ami mérsékli a gyomorfal fokozott tónusát, ezért gyomorfekélynél, gyomoridegességnél érdemes a gyógyteánkba keverni. A cukornál jóval édesebb ezért igen kis mennyiség  elég belőle. A sivatagban lakó népek napi gyógyteaként fogyasztják, mert a vizet megköti a szervezetben. Pont ez az, ami az alkalmazást behatárolja. Ne használjuk rendszeresen, heteken-hónapokon keresztül nagy mennyiségben. Vízvisszatartást, ödémásodást, vérnyomás emelkedést okoz. Magas vérnyomásúak és májbetegek csak ritkán, kis mennyiségben alkalmazzák. Kiváló köptető, hurutoldó szer is, ezért légúti teákat érdemes ezzel ízesíteni. Régen kapható volt a medvecukor, amit mások bocskorszíjként ismernek. Fekete szalagszerű édesség volt, ami az édesgyökér mellett némi ánizst is tartalmazott. Napjaink retró divatja ezt is előkotorta, de sajnos csak a formáját és a nevét őrizték meg, beltartalmi értékét nem. Ma mesterséges anyagokból áll. Fehérmályva, vagy más néven orvosi ziliz meglehetősen édes ízű, emellett köhögéscsillapító, immunerősítő, és gyomorfal bevonó hatású is. Légúti teák, emésztésre ható teák kiváló édesítője.
 
Cukorbetegeknek gyakran ajánlott édesítőszer a fruktóz, ami gyümölcscukor. Lassabban szívódik fel, mint a szacharóz (kristálycukor), de nem okoz szélsőséges vércukor ingadozást, ha napi 30-80grammnyi mennyiséget viszünk be természetes (!) formában. De csak akkor igaz mindez, ha gyümölcsökből, zöldségekből jut hozzá a szervezet, akkor a beépüléséhez nem kell inzulin. Régen ezért ajánlották cukorbetegeknek. Mára a kutatások kimutatták, hosszú távon, ha finomított formában napi rendszerességgel visszük be a fruktózt, károsító hatású. Megzavarja aglükóz-anyagcserét, emelkedett mértékű lipogenezishez és triglicerid szintézishez vezet. Valószínűleg szerepet játszik a metabolikus szindróma, és az inzulin rezisztencia kialakulásában, felborítja a szervezet belső egyensúlyát, elhízáshoz vezet. A máj bármikor szőlőcukorrá tudja alakítani. Természetes formában: gyümölcsökben, zöldségekben az emberi szervezet számára „ismerős”, megfelelő kísérőanyagokkal együtt felvett fruktóz vitathatatlanul fontos részét képezi számos, diétát igénylő betegség kezelésének.
 
Xilit, jól használható természetes édesítő szer, amit nyírfából, illetve kukoricából állítnak elő. Gyümölcseink is tartalmazzák. A 60-as évek óta használják, kiváló édesítő, emellett csökkent a szájban a káros baktériumok koncentrációját, középfülgyulladást megelőző hatása klinikailag igazolt. Akár 80%-al is tudja csökkenteni a fogszuvasodást esélyét. A xilit a cukornál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz,  glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Candidás betegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlható. Süthető főzhető, de kelt tészták nem készíthetők vele. Sajnos az előállítása erősen környezetszennyező hatású, valószínűleg ezért is került jóval többe, mint a cukor.
 
A jázminpakóca Paraguayban őshonos, ahol több száz éve teaédesítésre, étvágycsillapításra, bőrbetegségek (dermatitis, ekcéma, seborrhoea) kezelésére, és sebek kezelésére is használják, mert gyorsan hat, különösebb forradás jele nélkül gyógyul a seb. Nálunk Steviaként vált ismerté. Főleg kivonatok, tabletták formájában kapható, cukorbetegeknek is adható. Sajnos van mellékíze, egyesek kifejezetten keserűnek érzik. Ők ne használják. A cukornál sokkal édesebb ezért egyszerre mindig csak keveset tegyünk ételünkbe, italunkba.
 
A szerzetesek körtéje kínai gyógynövény, ami szinte minden bioboltban kapható. Nagyon édes íze alkalmassá teszi italok, ételek édesítésre. Egy összetört gyümölcsöt egy litert vízzel főzzünk, míg az oldat úgy felére besűrűsödik. Ha kihűlt, szűrjük üvegbe és hűtőben hetekig eltarthatjuk. Kávéba, teába tehetjük, de akár süteményeket is készíthetünk vele. Saját receptek, biosütemények előnyben. Cukorbetegek is használhatják édesítőként: Gyógyhatással is rendelkezik, támogatja a tüdő munkáját. Megfázásnál köhögésnél bátran használjuk. Ha sokat fogyasztunk belőle az enyhén hashajtó hatású lehet. Gyerekeknek, időseknek kíméletes és jó ízű hashajtóként adhatjuk, amikor szükség van rá. Nyáron, fokozott szomjúságnál, lehűtött teája szomjoltó. Napszúrás esetén ebből készült teát itassunk a beteggel.
 
            Az édesítés tehát számtalan módon lehetséges, a valódi gyümölcsből készült szörpök, lekvárok is kitűnő választások. Egyszerű fekete teánk zamatossá válik némi málnaszörp vagy egy kevés szeder, málna, vagy más karakteres ízű lekvár hozzáadásától.  Az oroszok rég óta így isszák teájukat. Különleges változatos íz hatásokat érhetünk így el. Érdemes kipróbálni több szert, kitapasztalni hatásukat, ételek, italok készítésnél is bátran kísérletezzünk velük! A legjobb, ha felváltva használjuk őket, szem előtt tartva, hogy némelyiknek hashajtó hatása lehet, vagyis a hozzászokás hosszabb időt igényel.