„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

A fejfájás kezelése - Kökény Mária cikkei

A fejfájás kezelése természetes módszerekkel

A fájdalomcsillapításra  nem a legjobb megoldás a gyógyszer.  Az olyan, mintha a vészjelző lámpát oltanánk el ahelyett, hogy megnéznénk mi a baj. Nyilván vannak napok, amikor egy tablettát kell bekapni. Ám akinek heti 1-2 alkalommal, vagy naponta fáj a feje, mindenképpen gondoljon át néhány alapvető dolgot! Elegendő, megfelelő minőségű-e a táplálkozása, a pihenése? Eleget tartózkodik-e szabad levegőn, fogyaszt-e megfelelő mennyiségű folyadékot?

Akinek gyakran fáj a feje az gondosan ügylejen arra, legalább napi 2 liter legyen a bevitt folyadék! Tiszte víz gyógytea, ásványvíz. A cukrozott üdítők önmagukban is képesek fejfájást okozni.  Ha meleg, vagy klímatizált helyen dolgozik, napi 3-4 l folyadékra is szükség lehet. A fájdalom jelentkezésekor 2-3 pohár víz elfogyasztása megszüntetheti a problémát.

Munkába menet, vagy hazafelé legalább fél órát töltsön szabad levegőn! Ha csak 1-2 megállónyit gyalogol, már az is sokat segít, oldja a feszültséget, tüdő átszellőzik, a mozgás pedig endorfinokat termel, amik fájdalomcsillapító hatással is rendelkeznek.

Étkezésben a változatos, gyümölcsöket, zöldségeket bőven tartalmazó étrend az ideális. Télen a főtt étel is hozzájárul az egészség fenntartásához, átmelegítő hatású. Hideg kezű, hideg lábú hölgyeknek különösen szükségük van a meleg levesekre. A sok édesség, a tartósítókkal, állományjavítókkal készített ételek (gyorsételek, előre elkészített, csak ki kell sütni tészták, és hasonlók)  gyakran képesek fejfáját okozni. Erre célszerű odafigyelni.

Ha mindezek rendben vannak, akkor érdemes alaposabban utána járni, vajon mi okozza a problémát? Egy természetgyógyászati állapotfelmérés sok mindenre fényt deríthet.
Addig is néhány nagyon egyszerű technika, a fájdalom csillapítására.

 

  • Meleg típusú fejfájásnál, amikor úgy érzi, szétreped a feje, forró a homloka, enyhítheti a fájdalmat egy hidegvizes borogatás. Tegyen a nedves kendőre egy csepp levendula és egy csepp borsmenta illóolajat, ezzel kösse át a homlokot. Amikor a borogatás átmelegedett, csak le kell venni, széthajtogatva, rázogatva kihűteni, majd visszahelyezni a homlokra. A borsmenta sokáig kifejti hűsítő hatását.
  • Hideg okozta fejfájásnál, meghűlésnél kevés forró vízbe tegyünk fél dl almaecetet és inhaláljunk. Átmelegíti a fejet és az ecet csillapítja a fájdalmat is.
  • Ha túl sok zsíros ételt evett, vagy valamit, ami az epét izgatja, pl. ezek közé tartozik a marcipán a sós mogyoró is, akkor egy pohár víz és 1 evőkanál almaecet keveréke (zsíros meleg ételek után), vagy egy erős borsosmenta tea gyorsan enyhülést hozhat.
  • Fáradtság, túlterhelés esetén legjobb fájdalomcsillapító a pihenés. Ha erre nincs mód, egy erős zöld tea, gazdagon mézezve segíthet.  Szintén jó a csokoládé fogyasztása. Ilyenkor 70% kakaó tartalmú csokit válasszon, annak élénkítő hatása van. Jobb hatású és tartósabb, mint a kávé. Egy alapos talpmasszázs a fejfájás minden típusánál segíthet. Élénkíti a vérkeringést, ellazítja a váll és a nyak feszes izmait, gyorsan javulást eredményezhet. Különösen a lábujjak végét, az emésztő rendszert és a gerinc nyak zónáit célszerű átmasszírozni.
  • Gyakran okoz fejfájást a feszültség, idegesség. Tegyük jobb kezünket a homlokunkra, a balt tarkónkra. Tartsuk így egy ideig. Lazító, nyugtató hatású. Ha valamit gyorsan kell megoldanunk, ez a kéztartás segíthet az összefüggések megtalálásában is. A feszültség levezetésének jó módja a mozgás, úszás, vagy a küzdősportok. Ha erre nincs mód, csak akkor vegyünk elő nyugtatót. Ajánlom a gyógynövényekből összeállított Nervenpflege tablettát. Vagy igyunk egy finom, mézes citromfű, levendula teát. Hatása gyorsan érezhető.
  • A fájdalmak csillapításának kiváló módja az akupesszúra. Szakember megtanítja, melyik pontot hogyan kell kezelni, és néhány perecen belül enyhülést hozhat a megfelelő pontok masszírozása.
  • Gondot okozhat a migrén, és szemproblémák miatt jelentkező fájdalom is. A jó szemüveg elengedhetetlen napjainkban, amikor egyre többet írunk, gépelünk, és ülünk a számítógép előtt. A migrén meglehetősen összetett problémakör. Naplóvezetéssel tetten érhetjük a fájdalom kiváltó okát. Szemproblémák és migrén okozta fájdalmak kiváló kezelője az őszi margitvirág. Több formában is kapható: Visiona doktor tea (http://www.drchenpatika.com/hu/visiona.htm), illetve Krizantém virág teaként.  Rendszeres fogyasztása mérsékelheti a panaszokat.

Személyre és problémára szabott tanácsokat szakemberektől kaphatnak az érdeklődők. A fejfájás hatékonyan kezelhető természetgyógyászati módszerekkel.