„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink

Arcdiagnosztika I.rész - Hartmann Ferenc írásai

Arcdiagnózis I. rész


Az arc vizsgálata az egyik, gyors információkkal szolgáló módszer volt régebben, ha elemezni kellett egy páciens állapotát. A megtekintés által végzett vizsgálati módszerekhez tartozik és napjainkban is igen népszerű a természetgyógyászok egy része között. Tényleges hasznát nehéz lemérni, hiszen térképek tucatjai vannak forgalomban és némelyik szöges ellentétben áll a másikkal. Ez azért lehetséges, mert különböző szempontok szerint készültek ezek a térképek az idők folyamán. Ma az internet világában gyorsan megtekinthetünk sok térképet a számítógépünkön, de fontos tudni, hogy az ott kapott információkat igencsak szelektálnunk kell!

Ha arcdiagnózisról beszélünk, rögtön egy alapvető felosztást kell említenünk, aszerint, hogy mely szempontok figyelembe vételével vizsgálunk egy fejet. A hivatalos elnevezés fej és arcdiagnózis lenne, hiszen mindig egységben kell elemezni a fej egészét.
 
Alapvető különválasztás:
  • európai és keleti rendszerek megkülönböztetése
  • alkati vagy az élet során szerzett jelek megkülönböztetése
  • pszichológiai vagy fizikai tünetekre utaló jelek különválasztása
 
Európai rendszer
 
Már a 1800-as évek vége felé igen sokfajta megközelítés létezett. Ezek vegyesen tartalmazták az alapvető emberi alkatok megkülönböztetését és egyéb jellembéli dolgokat.
 

Gőgős
1. ábra - A gőgös

„Gőgös” (1.ábra) A fejformán és arcon flegma hidegség látszódik. Közönyösség a dolgok iránt. Az ilyen alkatú ember, ha jómódú, akkor kevélyen uralja a környezetét. Alaptulajdonsága az elnyomás és a burkolt agresszió. Nem egyértelműen alkalmaz fizikai terrort, viszont minden egyéb eszközt bevethet céljai elérésére. Örömét leli a lelki megalázásban, egyetlen dolgot fogad el, ha csodálják és tartanak tőle. Alaptulajdonsága a túlzott magabiztosság is. Ha szegény sorban van, akkor az ellenszegülés és a gyengébbek terrorizálása jellemző lehet rá. Erősebbre nem támad nyíltan, de mindent megtesz, hogy bomlasszon. Nehéz embertípus.
 

2.ábra - A gondolkodó

„Gondolkodó” (2. ábra) Visszafogottság és elmélkedés jellemzi alkatilag ezt az embert. A lehetőségek keretein belül foglalkozik a világ dolgainak különböző területeivel. Ha módja van rá, sokat olvas, kutat. Igazi filozofikus. Az agresszió nem sajátossága, de ha mégis vannak ilyen ösztönei, akkor megtervezi aprólékosan tettét. Hajlamos a kitartó elemző munkára. Szereti, ha elvonulhat és a gőgössel ellentétben utálja a „rivaldafényt”.
 

3.ábra - A sportos

„Sportos” (3. ábra) Állandóan mozgásban akar lenni. A cselekvés a mindene. Ha sportoló vagy katona, mindig az elsőségre törekszik. Ha nincs lehetősége mozogni, ingerülté válik. Munkájában nehezen tűri a monoton dolgokat. Alkatilag nem bölcs, de nyílt ember. Amelyik oldalon áll azért küzd, legyen jó vagy esetleg rossz a cél.
 
Természetesen a kevert alkatok a leggyakoribbak a múltban és napjainkban is. Ezek kombinálnak alaptulajdonságokat. Egy „gőgös” és „gondolkodó” alkat szereti a népszerűséget, mindenhol bebizonyítja, hogy „Ő” a legokosabb. Hogy ezt a célt elérje, hajlamos sokat tanulni. Érdekli, amit csinál, de a motiváció nagy része a „majd én megmutatom nektek” érzésből adódik. A „sportos” és „gondolkodó” kiváló küzdő és stratéga. Megtervezi az élet nagy mérkőzéseit. Attól függően dominálnak dolgai, hogy melyik oldal az erősebb benne. Ilyen egy mérnök, aki naponta 2x felmegy gyalog az épülő toronyház 25. emeletére ellenőrizni műve építését és ilyen egy tudós, aki legjobb ötleteit az esti futás közben találja ki.
Az Európai rendszerekben mindig fontos volt az arc sajátosságainak értékelése. Ilyen az orr alakja, az állkapocs szélessége, a homlok magassága, az arccsont kitüremkedése (4. ábra)… stb. Ezekhez különböző tulajdonságokat kapcsoltak.4.ábra - Alkatok
 
A keleti arcdiagnosztika érdekességeivel folytatjuk.