„A pillanat múlékony: akik számára csak holnap kezdődik az élet,
a ma elmulasztott tegnappá zsugorodik.” (Tatiosz)
Nyitóoldal Munkatársaink Rendelőink
 

Juglandis® Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt.

 

Névjegy:

 

Cégnév: Juglandis Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt.

Székhely: 2241 Sülysáp, Lövölde utca. 16.

Adószám: 25297494-1-13

Telephely és rendelő: 1063. Budapest. Bajnok utca 13.

Telefon: 30-377-6410

 

 Cégjegyzék szám: 13-06-068935

 

 

 

Rendelő: I. Budapest. VI. kerület Bajnok utca 13. 

Rendelő: II. Sülysáp. Lövölde utca 16.

              


 

Cégünk önéletrajza:

 

A Juglandis Egészségügyi Oktató és Szolgáltató Bt. története tükre a hazai természetgyógyászat elmúlt 26 évének is. Bemutatkozásunkat a „történelmi” alapoknál kezdjük. Az álló betűvel írt tények mellé, dőlt betűvel a személyesebb részeket írtam.

                                                                                        Hartmann Ferenc

 

1988.   A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán dolgozó fiatal házaspár Kökény Mária és Hartmann Ferenc javaslatot készít arra, hogy a főiskolán tanuló diákoknak, tanároknak és a dolgozóknak legyen lehetőségük az ebédnél vegetáriánus menü választására. A kezdeményezést mindenki díjazza, de nem valósul meg. Ekkoriban terjednek el nyíltabban a hírek, hogy vannak természetgyógyászok, akik nem a hagyományos orvosi módszereket alkalmazzák.

 

„Teljesen furcsa volt a helyzet. Én munkás kerületben nevelkedtem és ugyan lelkesen látogattam a karate edzéseket, ahol volt szó keleti egészségfilozófiáról is, de ott sem és otthon sem beszéltünk soha természetgyógyászatról. A legelső általam látott talptérképet a főiskolán kaptam kézbe.”

 

1989.  Mária fejfájásának elmulasztására az egyik ismerős talpmasszázst javasol, amelyet Pesten a Dózsa György úton végeznek „Marjaiék”, akik „állítólag” orvosok. Az akkoriban szokatlan módszer jelentős javulást hozott és fontos lépés volt ahhoz, hogy a figyelmünk az „új” gyógymód felé forduljon. Az év második felében jelentkeztem tanfolyamra a Dr. Oláh Andor által vezetett iskolába, ahol Dr. Schmidt Ibolya csoportjába kerültem.

 

„Eleinte nem igazán hittem az egészben, de láttam, hogy  a kezelések hatására egyre ritkul és gyengülnek a fejfájások. Nem volt olcsó dolog. Egy kezelés 500 forint volt, ez mai áron 6-7000 Ft-nak számít. Ezért is kezdtem el megtanulni, valamint, hogy itthon alkalmazhassuk, ne kelljen érte olyan sokat fizetni” Az iskola kiváló volt. A reflexológia mellett tanultunk helyes táplálkozást, gyógynövénytant és pozitív gondolkodást is.

 

1990 – 91. Elkapott a sodrás minket. Tanfolyam követett tanfolyamot. Én a fizikai terápiákat, Mária, aki biológia tagozatos volt a gimnáziumban, a fitoterápiát és a táplálkozásterápiát részesítette előnyben.

 

Szinte éjjel-nappal tanultunk.  Otthon is mindig erről volt szó. Különböző dologgal foglalkoztunk, teljesen kiegészítettük egymást. Még csak néhány páciensünk volt, akik főiskolai munkatársaink közül kerültek ki, de a létszám egyre gyarapodott.

 

1991. Eltervezzük, hogy szélesebb körben próbálunk szolgáltatást végezni, ehhez engedély kellett. Áprilisban kaptuk kézbe azt a vállalkozói engedélyt, amely mellékállásban való munkavégzést tett lehetővé. Így jött létre a Természetes Gyógymódok egyéni vállalkozás, amely hivatalosan reflexológiával foglalkozott.

 

Először úgy gondoltuk, ingyenes tanácsadást tartunk, amihez a Polgármesteri Hivatal készséggel biztosított egy helyiséget. Akkori körzeti orvosunk, dr. Papp Ágoston is támogatta tevékenységünket.  A vállalkozói engedély kiváltásához Főiskola parancsnoki engedély is kellett és bár rendeletileg tiltva volt ez a tevékenység, iskolai bizonyítványomra a Hivatal kiadta a vállalkozói engedélyt. Ezt az  anomáliát, tiltott, de engedéllyel  végezhető,  szüntette meg később az új egészségügyi törvény. Az ingyenes tanácsadásra alig érkeztek segítséget kérők. A lakásban tartott esti rendelésen viszont egyre többen voltak.

 

1992 – 94. Nagyon népszerű lett a tevékenységünk. Előadást tartunk egészség klubokban, ismeretterjesztő cikkeket írunk regionális lapokban. A vállalkozást már hivatalos fő állásban végezzük. 1992-ben megnyitottuk budapesti rendelőnket ott, ahol jelenleg is rendelünk. Ez a fejlődés tovább fokozta a tanulás utáni vágyat. 1992-ben tartott Budapesten akupresszúra tanfolyamot Szűcs János. A Taivanon tanult fiatalember tudása lenyűgöző volt.  Több évig, magántanulóként is tanultam tőle.  Szakavatott ismerője volt a Kínai Orvoslásnak. Sajnos egy balesetben korán elhunyt. Teljesen átformálta a szakmai gondolkodásomat. Máig követem útmutatásait.

 

Ekkor még nem sejtettük, mekkora változáson megy keresztül szakmai gondolkodásunk. Én szinte teljesen a Kínai orvostudomány felé fordultam és minden állapotfelmérésben és terápiában használtam a tanultakat, Mária az Életmód tanácsadás- és terápia, a fitoterápia ezen belül az aroma és apiterápia vonalára helyezte a hangsúlyt.

 

1995 – 2000. Regionális szinten már jelentős ismertségre tettünk szert. Folytattuk az ismeretterjesztő munkát is. Sok egészségnapon szerepeltünk és rendszeres vendégei voltunk több általános iskolai rendezvénynek is. A szakma életében ekkoriban óriási változások mentek végbe. 1995-ben rendezik meg a máig híres Salgótarjáni összejövetelt, ahova pályázat útján lehetett bekerülni. Mária részt vett az ott folyó munkában. Kidolgozták a szakma egységes alapjait. Az ottani munka eredményeként készült el a Természetgyógyászati Alapismeretek jegyzet, ami a szakmai képzés alapját adja. 1997-ben kiadják azt a miniszteri rendeletet, amely szabályozza a természetgyógyászok tevékenységét. Mária három tárgyból megszerzi a vizsgáztatói minősítést.

 

Ebben az időben már különválnak tevékenységeink. Mária a kapcsolattartó a „szakma felé”. Hozza-viszi a legfrissebb információkat, vizsgáztat, szakmai anyagokat ír. Én a rendelővel és a gyakorlati munkával foglalkozom, főként kínai vonalat követve. A cég jelentős számú kezelést végez. Egyre jobban  látszik,  sok kollégával  nem értünk egyet bizonyos dolgokban. A szakmában sokan okoskodnak, de csak kevesen foglakoznak betegekkel.

 

2000 – 2005. Kialakul egyéni munkastílusunk, amely megkülönböztet a többi kollégától minket. Széles területen igyekszünk szolgáltatni és a saját magunk által szervezett sok kis tanfolyam után meghívást kapunk arra, hogy szakmai képzésben oktassunk: Dr. Varjú Márta Alterna iskolájában. Szép és érdekes korszak volt. Kétévi hasznos, közös munka után elváltak útjaink. A rendelő tevékenységét ekkor már több saját nevelésű kolléga segíti. Saját iskolát alapítunk, hogy a számunkra fontos értékeket továbbadhassuk.

 

 

 

Érdekes visszatekinteni a korabeli újságokban megjelent írásokra. Bizonyos területeken furcsa változások indultak el. Ilyen volt a reflexológia is. Fokozódott az ezoterikus „nyomás”, a szakmai tudást a „szeretet” kezdte kiszorítani. Már komoly tapasztalatokkal rendelkeztünk, ezért ragaszkodtunk a több ezer éves hagyományokon alapuló munkavégzéshez és nem támogattuk a sokszor megalapozatlan elméleteket. A másik ember iránt érzett gyógyító szeretet csak szakmai tudással párosulva ér el igazi hatást.

 

 

2005 – 2009.    Egyéni vállalkozás formájában már nem láttuk biztosítottnak a működtetést, ezért vezetésemmel megalakul a Juglandis Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt. Mária önállóan viszi tovább az „anya” céget, a Természetes Gyógymódok vállalkozást. A Juglandis szakmai képviseletét megbízottként továbbra is Mária látja el, míg a rendelő és az iskola, illetve a cég egész működéséért én felelek. Munkánkat több szakember segíti. Papp Erika,

aki ma már a cégvezető helyettese és Kutor Kinga, aki a cég megalapításában játszott fontos szerepet.

 

Fontos munkamegosztás ez. Ma már az egészségügyi vállalkozásra hatalmas terhek rakódnak adminisztrációs szempontból is.  Eközben fejlődni kell, jelen kell lenni a szakmai szinteken, ismerni illik a változásokat és ami a legfontosabb: tisztességesen, lelkiismeretesen szabad csak végezni a betegellátást és a jövő nemzedék képzését.

 

2009 – A fejlődés jelenlegi szintjén cégünk életmód tanácsadással, fitoterápiával, kineziológiával, reflexológiával, akupresszúrával és több a TCM területéről ismert technikával foglalkozik. Iskolánkban 6 szakma tanulható és kb. 8 további képzés látogatható. További terveink: a kialakult „Juglandis stílust, módszereket” megismertetni hallgatóinkkal, és alkalmazni a kezelésekben. Szakmai konferenciákon képviselni elveinket, állást foglalni olyan jelenségekkel kapcsolatban, amelyek a tisztességes oktatást és munkavégzést gátolják, amik elsekélyesítik a természetgyógyászatot. Szakmai szintű együttműködésre minden elkötelezett kollégával készek vagyunk.

2011 - A céggel kapcsolatos adminisztratív teendők enyhítésére megérkezett csapatunkhoz Farkas Szilvia. A Bt. Kft-vé alakult és újult erővel kezdtük megreformálni a céget. Megújult rendelőnk, bővítettük masszázsrepertoárunkat. Igyekszünk tanfolyamaink palettáját is színesíteni, melynek során figyelembe vesszük a kor által diktált igényeket is. Továbbra is figyelünk arra, hogy pácienseink az egészségük helyreállításához a legjobb, személyre szabott terápiát kapják a rendelőben. Megjelent egy Táplálkozás jegyzet is, mely segít eligazodni a táplálékok kínai szempontból fontos osztályozásában és tanácsot ad, hogy mikor - mi a helyes étrend.  Minden évben megjelenünk a Vegetáriánus fesztiválon is, ahol állapotfelméréssel, tanácsadással és érdekes előadásokkal próbáljuk segíteni a hozzánk fordulók életét. Rendszeresen megjelennek írásaink a Haj és Stílus című újságban, a Kineziológiai Magazinban, valamint igyekszünk facebook oldalunkra is feltölteni a minket megérintő, gondolkodásra késztető cikkeinket. Tv csatornák meghívásainak eleget téve ismeretterjesztő munkát is folytatunk.
 

2011 - 2015 Dolgos nehéz időszak áll mögöttünk. A gazdasági környezet keményen rányomta bélyegét a mindennapok tevékenységére. Egyre több volt a menedzselésre fordított idő és egyre kevesebb jutott kutatásra - fejlődésre. Miközben nagynevű iskolák szüntek meg és születtek újak, a természetgyógyászat lassan sima üzletté változott. Már nem az számított, hogy mennyire figyelmes és hatékony vagy, hanem, hogy milyen gyorsan tudod ugyanazt megtermelni mint 2 éve. Ebben a versenyben a Juglandis mindig hátrányban volt. Nem engedtünk sem a színvonalból, sem az egy főre tervezett kezelési időből. A nálunk tanuló hallgatók létszáma csökkent, viszont szinte egytől-egyig szakmailag igényes kíváló emberek voltak. 2015 a nagy változás éve. sajnos bezárt 25 éve működő rendelőnk, miután a tulajdonos "kiöregedett" és befejezte orvosi pályafutását. A rendelőkeresés kálváriája mellett a jogi következményekkel is szembe kellett néznünk. Miután telephelyet váltottunk eldönthettük, hogy törzstőkét emelünk, vagy cégforma is változni fog. A döntés a második variációra esett. A Juglandis Kft jogfolytonosan Bt-vé alakult vissza. Korábbi munkatársak szakértő közreműködőként segítik a munkát.  Sokszínű tevékenységünket Juglandis egészségprogram elnevezéssel folytatjuk. Ebben a Tuina terápia, a hagyományos kínai masszázs kapja a főszerepet.

2015- Budapesten a VI. kerületi Bajnok utcában lévő Oriolus-Med rendelőben heti két napot bérlünk. Kiváló körülmények között lehet dolgozni, bár a rendelő egy picit szűk. Tanfolyamainkat is az Oriolus-Med kft szervezi.