Kezelni az elkerülhetetlent, hogy elkerüljük a kezelhetetlent
Juglandis természetgyógyászat

Magunkról

Juglandis® Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt.

Névjegy:

Cégnév: Juglandis Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt.

Székhely: 2241 Sülysáp, Lövölde utca. 16.

Adószám: 25297494-1-13

Telefon: 30-377-6410
 Cégjegyzék szám: 13-06-068935

Felnőttképzési regisztrációs szám: B/2020/007925

 

 

 

 

Cégünk önéletrajza:

 

A Juglandis Egészségügyi Oktató és Szolgáltató Bt. története tükre a hazai természetgyógyászat elmúlt 30 évének is. Bemutatkozásunkat a „történelmi” alapoknál kezdjük. Az álló betűvel írt tények mellé, dőlt betűvel a személyesebb részeket írtam.

Hartmann Ferenc

 

1988.   A Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán dolgozó fiatal házaspár Kökény Mária és Hartmann Ferenc javaslatot készít arra, hogy a főiskolán tanuló diákoknak, tanároknak és a dolgozóknak legyen lehetőségük az ebédnél vegetáriánus menü választására. A kezdeményezést mindenki díjazza, de nem valósul meg. Ekkoriban terjednek el nyíltabban a hírek, hogy vannak természetgyógyászok, akik nem a hagyományos orvosi módszereket alkalmazzák.

 

„Teljesen furcsa volt a helyzet. Én munkás kerületben nevelkedtem és ugyan lelkesen látogattam a karate edzéseket, ahol volt szó keleti egészségfilozófiáról is, de ott sem és otthon sem beszéltünk soha természetgyógyászatról. A legelső általam látott talptérképet a főiskolán kaptam kézbe.”

 

1989.  Mária fejfájásának elmulasztására az egyik ismerős talpmasszázst javasol, amelyet Pesten a Dózsa György úton végeznek „Marjaiék”, akik „állítólag” orvosok. Az akkoriban szokatlan módszer jelentős javulást hozott és fontos lépés volt ahhoz, hogy a figyelmünk az „új” gyógymód felé forduljon. Az év második felében jelentkeztem tanfolyamra a Dr. Oláh Andor által vezetett iskolába, ahol Dr. Schmidt Ibolya csoportjába kerültem.

 

„Eleinte nem igazán hittem az egészben, de láttam, hogy  a kezelések hatására egyre ritkul és gyengülnek a fejfájások. Nem volt olcsó dolog. Egy kezelés 500 forint volt, ez mai áron 6-7000 Ft-nak számít. Ezért is kezdtem el megtanulni, valamint, hogy itthon alkalmazhassuk, ne kelljen érte olyan sokat fizetni” Az iskola kiváló volt. A reflexológia mellett tanultunk helyes táplálkozást, gyógynövénytant és pozitív gondolkodást is.

 

1990 – 91. Elkapott a sodrás minket. Tanfolyam követett tanfolyamot. Én a fizikai terápiákat, Mária, aki biológia tagozatos volt a gimnáziumban, a fitoterápiát és a táplálkozásterápiát részesítette előnyben.

 

Szinte éjjel-nappal tanultunk.  Otthon is mindig erről volt szó. Különböző dologgal foglalkoztunk, teljesen kiegészítettük egymást. Még csak néhány páciensünk volt, akik főiskolai munkatársaink közül kerültek ki, de a létszám egyre gyarapodott.

 

1991. Eltervezzük, hogy szélesebb körben próbálunk szolgáltatást végezni, ehhez engedély kellett. Áprilisban kaptuk kézbe azt a vállalkozói engedélyt, amely mellékállásban való munkavégzést tett lehetővé. Így jött létre a Természetes Gyógymódok egyéni vállalkozás, amely hivatalosan reflexológiával foglalkozott.

 

Először úgy gondoltuk, ingyenes tanácsadást tartunk, amihez a Polgármesteri Hivatal készséggel biztosított egy helyiséget. Akkori körzeti orvosunk, dr. Papp Ágoston is támogatta tevékenységünket.  A vállalkozói engedély kiváltásához Főiskola parancsnoki engedély is kellett és bár rendeletileg tiltva volt ez a tevékenység, iskolai bizonyítványomra a Hivatal kiadta a vállalkozói engedélyt. Ezt az  anomáliát, tiltott, de engedéllyel  végezhető,  szüntette meg később az új egészségügyi törvény. Az ingyenes tanácsadásra alig érkeztek segítséget kérők. A lakásban tartott esti rendelésen viszont egyre többen voltak.

 

1992 – 94. Nagyon népszerű lett a tevékenységünk. Előadást tartunk egészség klubokban, ismeretterjesztő cikkeket írunk regionális lapokban. A vállalkozást már hivatalos fő állásban végezzük. 1992-ben megnyitottuk budapesti rendelőnket. Ez a fejlődés tovább fokozta a tanulás utáni vágyat. 1992-ben tartott Budapesten akupresszúra tanfolyamot Szűcs János. A Taivanon tanult fiatalember tudása lenyűgöző volt.  Több évig, magántanulóként is tanultam tőle.  Szakavatott ismerője volt a Kínai Orvoslásnak. Sajnos egy balesetben korán elhunyt. Teljesen átformálta a szakmai gondolkodásomat. Máig követem útmutatásait.

 

Ekkor még nem sejtettük, mekkora változáson megy keresztül szakmai gondolkodásunk. Én szinte teljesen a Kínai orvostudomány felé fordultam és minden állapotfelmérésben és terápiában használtam a tanultakat, Mária az Életmód tanácsadás- és terápia, a fitoterápia ezen belül az aroma és apiterápia vonalára helyezte a hangsúlyt.

 

1995 – 2000. Regionális szinten már jelentős ismertségre tettünk szert. Folytattuk az ismeretterjesztő munkát is. Sok egészségnapon szerepeltünk és rendszeres vendégei voltunk több általános iskolai rendezvénynek is. A szakma életében ekkoriban óriási változások mentek végbe. 1995-ben rendezik meg a máig híres Salgótarjáni összejövetelt, ahova pályázat útján lehetett bekerülni. Mária részt vett az ott folyó munkában. Kidolgozták a szakma egységes alapjait. Az ottani munka eredményeként készült el a Természetgyógyászati Alapismeretek jegyzet, ami a szakmai képzés alapját adja. 1997-ben kiadják azt a miniszteri rendeletet, amely szabályozza a természetgyógyászok tevékenységét. Mária három tárgyból megszerzi a vizsgáztatói minősítést.

 

Ebben az időben már különválnak tevékenységeink. Mária a kapcsolattartó a „szakma felé”. Hozza-viszi a legfrissebb információkat, vizsgáztat, szakmai anyagokat ír. Én a rendelővel és a gyakorlati munkával foglalkozom, főként kínai vonalat követve. A cég jelentős számú kezelést végez. Egyre jobban  látszik,  sok kollégával  nem értünk egyet bizonyos dolgokban. A szakmában sokan okoskodnak, de csak kevesen foglakoznak betegekkel.

 

2000 – 2005. Kialakul egyéni munkastílusunk, amely megkülönböztet a többi kollégától minket. Széles területen igyekszünk szolgáltatni és a saját magunk által szervezett sok kis tanfolyam után meghívást kapunk arra, hogy szakmai képzésben oktassunk: Dr. Varjú Márta Alterna iskolájában. Szép és érdekes korszak volt. Kétévi hasznos, közös munka után elváltak útjaink. A rendelő tevékenységét ekkor már több saját nevelésű kolléga segíti. Saját iskolát alapítunk, hogy a számunkra fontos értékeket továbbadhassuk.

 

 

 

Érdekes visszatekinteni a korabeli újságokban megjelent írásokra. Bizonyos területeken furcsa változások indultak el. Ilyen volt a reflexológia is. Fokozódott az ezoterikus „nyomás”, a szakmai tudást a „szeretet” kezdte kiszorítani. Már komoly tapasztalatokkal rendelkeztünk, ezért ragaszkodtunk a több ezer éves hagyományokon alapuló munkavégzéshez és nem támogattuk a sokszor megalapozatlan elméleteket. A másik ember iránt érzett gyógyító szeretet csak szakmai tudással párosulva ér el igazi hatást.

 

 

2005 – 2009.    Egyéni vállalkozás formájában már nem láttuk biztosítottnak a működtetést, ezért vezetésemmel megalakul a Juglandis Egészségügyi Szolgáltató és Oktató Bt. Mária önállóan viszi tovább az „anya” céget, a Természetes Gyógymódok vállalkozást. A Juglandis szakmai képviseletét megbízottként továbbra is Mária látja el, míg a rendelő és az iskola, illetve a cég egész működéséért én felelek. Munkánkat több szakember segíti. Papp Erika, aki ma már a cégvezető helyettese és Kutor Kinga, aki a cég megalapításában játszott fontos szerepet.

 

Fontos munkamegosztás ez. Ma már az egészségügyi vállalkozásra hatalmas terhek rakódnak adminisztrációs szempontból is.  Eközben fejlődni kell, jelen kell lenni a szakmai szinteken, ismerni illik a változásokat és ami a legfontosabb: tisztességesen, lelkiismeretesen szabad csak végezni a betegellátást és a jövő nemzedék képzését.

 

2009 – A fejlődés jelenlegi szintjén cégünk életmód tanácsadással, fitoterápiával, kineziológiával, reflexológiával, akupresszúrával és több a TCM területéről ismert technikával foglalkozik. Iskolánkban 6 szakma tanulható és kb. 8 további képzés látogatható. További terveink: a kialakult „Juglandis stílust, módszereket” megismertetni hallgatóinkkal, és alkalmazni a kezelésekben. Szakmai konferenciákon képviselni elveinket, állást foglalni olyan jelenségekkel kapcsolatban, amelyek a tisztességes oktatást és munkavégzést gátolják, amik elsekélyesítik a természetgyógyászatot. Szakmai szintű együttműködésre minden elkötelezett kollégával készek vagyunk.

2011 – A céggel kapcsolatos adminisztratív teendők enyhítésére megérkezett csapatunkhoz Farkas Szilvia. A Bt. Kft-vé alakult és újult erővel kezdtük megreformálni a céget. Megújult rendelőnk, bővítettük masszázsrepertoárunkat. Igyekszünk tanfolyamaink palettáját is színesíteni, melynek során figyelembe vesszük a kor által diktált igényeket is. Továbbra is figyelünk arra, hogy pácienseink az egészségük helyreállításához a legjobb, személyre szabott terápiát kapják a rendelőben. Megjelent egy Táplálkozás jegyzet is, mely segít eligazodni a táplálékok kínai szempontból fontos osztályozásában és tanácsot ad, hogy mikor – mi a helyes étrend.  Minden évben megjelenünk a Vegetáriánus fesztiválon is, ahol állapotfelméréssel, tanácsadással és érdekes előadásokkal próbáljuk segíteni a hozzánk fordulók életét. Rendszeresen megjelennek írásaink a Haj és Stílus című újságban, a Kineziológiai Magazinban, valamint igyekszünk facebook oldalunkra is feltölteni a minket megérintő, gondolkodásra késztető cikkeinket. Tv csatornák meghívásainak eleget téve ismeretterjesztő munkát is folytatunk.

2011 – 2015 Dolgos nehéz időszak áll mögöttünk. A gazdasági környezet keményen rányomta bélyegét a mindennapok tevékenységére. Egyre több volt a menedzselésre fordított idő és egyre kevesebb jutott kutatásra – fejlődésre. Miközben nagynevű iskolák szüntek meg és születtek újak, a természetgyógyászat lassan sima üzletté változott. Már nem az számított, hogy mennyire figyelmes és hatékony vagy, hanem, hogy milyen gyorsan tudod ugyanazt megtermelni mint 2 éve. Ebben a versenyben a Juglandis mindig hátrányban volt. Nem engedtünk sem a színvonalból, sem az egy főre tervezett kezelési időből. A nálunk tanuló hallgatók létszáma csökkent, viszont szinte egytől-egyig szakmailag igényes kíváló emberek voltak. 2015 a nagy változás éve. sajnos bezárt 25 éve működő rendelőnk, miután a tulajdonos „kiöregedett” és befejezte orvosi pályafutását. A rendelőkeresés kálváriája mellett a jogi következményekkel is szembe kellett néznünk. Miután telephelyet váltottunk eldönthettük, hogy törzstőkét emelünk, vagy cégforma is változni fog. A döntés a második variációra esett. A Juglandis Kft jogfolytonosan Bt-vé alakult vissza. Korábbi munkatársak szakértő közreműködőként segítik a munkát.  Sokszínű tevékenységünket Juglandis egészségprogram elnevezéssel folytatjuk. Ebben a Tuina terápia, a hagyományos kínai masszázs kapja a főszerepet.

2015 –  Az adminisztratív akadályok bénítják munkánkat. A cégforma változása miatt mindent,(felnőttképzési engedély, hatósági engedély, szerződés 11 egészségpénztárral, stb) azaz mindent újra kell engedélyeztetni. Erre már nincs erő. Tevékenységi kört váltunk. Sok esztendő után szüneteltetjük az egészségügyi tevékenységet és a Fizikai közérzetjavító terápiák kategóriájába sorolt Kínai masszázs lett a fő profil

2015- 2019 Budapesten a VI. kerületi Bajnok utcában lévő Oriolus-Med rendelőben heti két napot bérlünk. Kiváló körülmények között lehet dolgozni, bár a rendelő egy picit szűk. Tanfolyamainkat is az Oriolus-Med kft szervezi.

2019 – Működésünk 30 éves évfordulója. Visszatekintve nagyon sok idő telt el a kezdetek óta. Több ezer páciens, kb. 40 ezer kezelés. Hatékonyságunk 75 – 80%-os volt. Tehát 100 emberből 75 elégedett munkánkkal, ami ezen a területen igen jó eredmény, de mégsem vagyok teljesen elégedett.
2022 – Augusztustól  32 év után cégünk befejezte Budapesti rendelését. A mostani rendszer nagyon jól működik. Sülysápon is a 21.század  igényeinek és tempójának megfelelő karbantartó kezeléseket végzek. A szakmai újításoknak köszönhetően  a hatékonyság is tovább javul.